“Çoraplarınızı geri alın Kraliçemizin bacağı yoktur”

Nesnelerin hayatımıza ilk girişi, hayatımıza girerken beraberinde getirdiği davranış kodları önemlidir.Çünkü kapitalist ekonomide hiçbir nesne artık sadece “kendisi” değildir. Yeni nesne, bagajında...


Nesnelerin hayatımıza ilk girişi, hayatımıza girerken beraberinde getirdiği davranış kodları önemlidir.
Çünkü kapitalist ekonomide hiçbir nesne artık sadece “kendisi” değildir. Yeni nesne, bagajında başarının, cazibenin tohumlarını taşımak zorundadır.
Naylon tesadüf sonucu ortaya çıkan bir “icat”. Doğum yeri ABD, halka açıklanan doğum tarihi 27 Ekim 1938.
Du Pont şirketi tekstilde kullanılabilecek yeni sentetik maddeyi açıkladığında, ipek bağımlılığından kurtulunacağı için memnun, ama naylonun dayanıklılığından dolayı satışların düşme ihtimalinden dolayı da tedirgin idi.
Satışların düşmemesi için titiz bir plan uygulandı.
Naylon iplik 1939 Dünya Fuarı'nda sergilendi ve naylon çorapların “deneme”si yapıldı. Ancak fuarda denetilen çorapların bir pazarlama stratejisi olarak 15 Mayıs 1940'tan önce satışının yapılmaması kararlaştırıldı.
15 Mayıs'ın ne gibi bir özelliği mi vardı? Bir özelliği yoktu. 15 Mayıs önce “özel” bir hale getirildi ve “naylon günü” ilan edildi.
Satış için düzenlenen kampanyalarla kadınlar 15 Mayıs için “duygusal” olarak hazırlandı ve daha dükkanların kepenkleri açılmadan kuyruklar oluştu, kadınlar saatlerce kuyrukta beklediler. Piyasaya sürülen naylon çorapların tamamı o gün tükendi.
II. Dünya Savaşı başlayınca naylon çorap karaborsaya düştü. Kadınlar naylon çorap yokluğunu sanki ayaklarında bir çorap varmış gibi tenlerini boyayarak “aşmaya” çalıştı.
Amerika'da üretilen “naylon çorap”, savaş yüzünden Avrupa'ya ihraç edilemediğinden; İngiltere naylonu, çorap üretiminde değil de, savaş malzemeleri için kullandığından, naylon çorap ancak kaçak yollarla ya da Amerikan askerlerini tarafından İngiliz kızlarını tavlamak üzere İngiltere'ye getiriliyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 722 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 232 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 150 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar