“Çocuk gelin” meselesini layıkıyla konuşabilecek miyiz?(III)

''Cinsel istismar”yasası geri çekildi, lakin sorun bitmedi. Sorunu sonlandırabilmek için önce meseleyi kategorik olarak ayıralım.AK Parti yasanın, erken yaşta evlendirilen ama erken yaşta evlenmenin kanun nezdinde suç olduğunu...

''Cinsel istismar”yasası geri çekildi, lakin sorun bitmedi. Sorunu sonlandırabilmek için önce meseleyi kategorik olarak ayıralım.
AK Parti yasanın, erken yaşta evlendirilen ama erken yaşta evlenmenin kanun nezdinde suç olduğunu bilmeyen çiftler için hazırlandığını söylüyor. O halde önce bu meseleden başlayalım.
Erken yaşta “evlendirilenler”i kabaca iki gruba ayırmak mümkün.
I-Gelin ve damadın yaşının küçük olduğu evlendirmeler.(Bu tip evlilikler özellikle Afyonkarahisar'ın, Kilis'in bazı kasaba ve köylerinde yaygın.)
2-Gelinin yaşının küçük olduğu ama damadın yaşının gelinden büyük olduğu evlendirmelere ise daha ziyade Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlanıyor.
Damadın yaşının büyük olduğu evliliklerde, damadın gelinden 5-6 yaş büyük olması toplum nezdinde kısmen anlaşılsa da özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde görülen küçük kızların yaşlı adamlarla yüklü bir başlık parası ile evlendirilmesi genç kızların hayatında onulmaz yaralar açıyor; evliliği takip eden yıllarda, genç kızlar ya kendi canına kıyıyor ya da akrabaları tarafından öldürülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 302 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 231 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 149 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 317 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar