Bu yazı aramızdaki Fransızlar için...

I-Cuma günü yayınlamış olduğum yazı üzerine, analiz yapmış ama dergiyi gördüğünü hiç sanmıyorum diye “söylendi” sosyal medya ortamında bir kaç kişi.Analizimi...

I-
Cuma günü yayınlamış olduğum yazı üzerine, analiz yapmış ama dergiyi gördüğünü hiç sanmıyorum diye “söylendi” sosyal medya ortamında bir kaç kişi.

Analizimi “kusurlu” bulanların dayanak noktası o berbat karikatürün yayınlandığı derginin tamamını göremediğim, karikatürün hangi başlık altında hangi sayfada yer aldığına hiç dikkat etmediğim üzerindendi.

Sadece karikatürü görmek yetmiyor demek ki.

Fransız karikatüriste destek verenler, karikatüristin New York Times'e vermiş olduğu görüşten pek etkilenmişler anlaşılan. Aylan Kürdi bebeğin babasının o karikatürü görünce ağladım demesinin bir önemi yok onlar için. Önemli olan karikatürün hangi başlık altında yayınlandığı.

Fransız karikatüriste destek verenlerin bakış açısını yakından görebilmek için aşağıda alıntılıyorum. Buyurun:

Nur Erten: “Charlie Hebdo karikatürüne baktım, bir de eleştiri yapanların yorumlarına baktım. Öncelikle ne yapıyoruz? İnternette bir şey görünce bahsi geçen belgenin kaynağına ulaşıyoruz. Ulaşamamış olup merak edenler, ulaşmadan yorum yapanlar için : Karikatör “La France,C'est pas ce quel l'on dit” bölümü altında verilmiş. Bu kısımda Fransa'nın geneli ne düşünüyor o anlatılıyor. Fransa'da yaşayanların mülteci ile sapıklığı nasıl amalgam haline getirdiğine, tüm kötü şeylerle birlikte mülteci olmayı nasıl bir potada erittiğine dair bir eleştiri var. Çizerin düşünüp de arkasında durup çizdiğine değil, ülkesinde görüp çizdiğine odaklanıyorsunuz. Çizeri linç etmeden öne materyali bağlamından koparmayın. Çizer faşist değil, faşizm kötü ve Riss de ülkesindeki faşistleri eleştiriyor. Tartışılacak şey Fransa'dakinin neden böyle olduğu olabilir, karikatüristin neden bunu çizdiği değil.”

II-
İslami değerlerin hiciv ve mizah malzemesi haline getirilmesine vereceğimiz tepkiler bendenizi yakından ilgilendiriyor.

Bir mümin olarak bizi rahatsız eden metinlere, sanat eserlerine verilecek en iyi karşılığın muhkem metin ve mükemmel sanat eserleri ortaya koymak olduğuna inanıyorum.

Tepkimizi ortaya koymadan önce, duygusal olarak incindiğimiz metinlerin, hangi açıdan bizi yaraladığı üzerinde durmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Cuma günü yayınladığım yazıyı kaleme almadan önce de aynı şeyi yaptım. Bir kaç kişiye önce karikatürü gösterdim. Birbirinden habersiz aynı tepkiyi gösterdi karikatüre bakmasını söylediğim kişiler. Ortak tepkinin anlamı şu: Görsel metin yalınkat bir anlam içerdiği için aynı resimde herkes aynı kabalığa tanık olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 28 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 314 Okunma Anlam dünyamızın duvarlarını dinleyerek öreriz 15 Mart 2024 | 198 Okunma “Hasta denetimi, imaj yönetimi” 08 Mart 2024 | 200 Okunma Bir arpa boyu yol, tesettürlü özne her kesime hâlâ yabancı... 01 Mart 2024 | 413 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar