Bizi BİZ yapan yangının külü müdür?

Toplumların ortak değerleri yatay ve dikey olmak üzere iki doğrultuda ilerler. Dikey durumlar fevkalade durumların ortaya çıkardığı toplumsal frekanslardır. Yatay durumlar hayatın rutin akışıdır.Türkiye olarak...

Toplumların ortak değerleri yatay ve dikey olmak üzere iki doğrultuda ilerler. Dikey durumlar fevkalade durumların ortaya çıkardığı toplumsal frekanslardır. Yatay durumlar hayatın rutin akışıdır.
Türkiye olarak, bizi BİZ yapan enerjinin en net görüntüsünü savaş, toplumsal afetler ve kriz zamanlarında görürüz.
Fevkalade zamanlarda ortaya çıkan, fevkalade dayanışma ve direniş öyküleri toplumsal özgüvenimizi tazeler.
Ne acıdır ki, fevkalade zamanlarda ahlak ve sorumluluk abidesi kesilen yanımız, hayatın normal akışında tembelleşir, yaşadığı zamanı idrak edemez bir şekilde “nerde o eski güzel günler” nostaljisine kapılır. Oysa kendimizi “sıradan”ın içinde görmeye muhtacız.
Türkiye'nin ideolojik ayrımı farklı kesimlerin yatay ve dikey frekanslarda gösterdiği önceliğe, duyarlılığa dayalıdır/ayarlıdır.
Sağ milliyetçi söylemler, fevkalade durumların yaşandığı dikey doğrultu üzerinden “BİZ” tanımı ve tasviri yaparken; sol siyaset yatay düzlemin aksayan yönlerine odaklanarak, “bizden adam olmaz” şikayetinde takılı kalır.
Toplumsal düzen yatay ve dikey frekansın ortak enerjisine dayalıdır. Acıda ve tasada “BİZ” olan Türkiye'nin refah ve mutlulukta da BİZ olması gerekiyor.
Aladağ'da, dumanların içinde yitirdiğimiz 12 can üzerinden ortaya koyduğumuz “tartışma performansı”, neden refah zamanlarında BİZ olamadığımızı en net şekilde ortaya koyuyor.
Muhafazakar zihniyet, kendisini eleştirel kodlarla denetlemeyi, sol siyaset ise “hayat tarzı” avcılığından vazgeçmeyi başarmak zorunda.
Ancak o zaman tasada ve kıvançta “BİZ” olabiliriz.
II-
Son yıllarda kamu nezdinde suçlu olan bireylerin “tutuksuz yargılanması” sanki affolunmuşlar gibi bir algının oluşmasına fırsat verecek şekilde servis ediliyor.
Kamuoyu adi suçluların tutuksuz yargılanmasına karşı çok duyarlı.
Neden?
Tutuksuz yargılanan bireyler, gündelik hayatlarına devam edecek, uzayan mahkemeler ile geç gelen adalet, adalet olmaktan çıkacak korkusu ile kamuoyu teyakkuz halinde.
Kamuoyunu teyakkuz halinde bekleten ise ekran tartışmaları. Lakin ekran tartışmaları çoğu zaman kafa karışıklığına ve umutsuzluğa, ya da burası Türkiye olur böyle şeyler vurdumduymazlığına imkan hazırlıyor.
Ortaya çıkan gayri hukuki bir durumdan sonra, kamuoyu önünde yapılan tartışmalar iki minvalde ilerliyor. Bir taraftan meselenin hukuki boyutu son olayda olduğu gibi yangın yönetmeliği, yurt binası yönetmeliği üzerinden konuşuluyor, diğer taraftan da “işte bu dinci zihniyet var ya, çocuklarımızı kandırıyor” diyen 28 Şubat zihniyeti hortlatılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 722 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 232 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 150 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar