Aile nereye gidiyor/Anaerkil dönemin sancıları...

Bauman, ideolojilerin genellikle akademik ve toplumsal saygınlığa sahip olduğundan bahsederek, bu ideolojilerden farklı düşünenlerin itibarsızlık ve radikalizm suçlamalarına maruz kalacağına işaret...

Bauman, ideolojilerin genellikle akademik ve toplumsal saygınlığa sahip olduğundan bahsederek, bu ideolojilerden farklı düşünenlerin itibarsızlık ve radikalizm suçlamalarına maruz kalacağına işaret eder.

Günümüzde buna en iyi örnek ataerkillik söylemi. Hiçbir şey söylemeye gücü yetmeyen analistler mevcut durumu ataerkil söylemin eziciliğine getirerek kendilerine saygın ve itibarlı bir yer ediniyor. Din adamları, sosyal tarihçiler, edebiyat eleştirmenleri ele aldıkları konu ile ilgili olarak derinlemesine bir analiz yapmadan mevcut durumu ataerkil söylem ile ilişkilendirerek saygınlık kazanıveriyorlar. Halbuki ataerkil düzeni kendi içinde değerlendirerek bugün o düzenin neden devam etmeyeceğine/etmediğine fikrimizi yormak zorundayız.

‘Ataerkil” eleştirinin kazanım getiren popülerliğine rağmen, bendeniz bu yazıda önümüzdeki yıllarda esasında temel sorunun, “ataerkil” yapılanmanın yerine geçecek olan “anaerkil” yapılanma ile ilgili olacağı üzerinden görüş serdetmek niyetindeyim.

Tarihte anaerkil dönemin var olup olmadığı tartışmalı bir konu. Ama var olduğunu söyleyenler, bu dönemin en önemli özelliğinin soyun ve gücün kadının erkek kardeşleri üzerinden devam ettiği şeklinde izah ediyor.

Tarihte vardı ya da yoktu, ama günümüzde anaerkil bir zihniyetin yapı taşlarının ortaya çıktığını düşünüyorum. Fakat bu yapıtaşları, tarihte olduğu gibi kadının erkek akrabaları üzeriden değil, anne ve annenin kadın akrabaları üzerinden şekillenen bir durum arz ediyor.

Her teknolojik gelişme, beraberinde farklı bir zihinsel örgütlenme ve gündelik hayat pratiği getirir. Anaerkil dönemin başlamasının arka planında biyo-genetik çalışmaların olduğunu söylemek mümkün. Bir kaç yıl önce gazetelerde, donörlük yapan bir adamın spermlerinden dünyaya gelmiş olan dört yüz çocuğun varlığından bahsediliyordu. Bu dört yüz çocuk, babalarına dair bir kayıt numarasının dışında hiçbir bilgiye sahip olmadan büyüyecek. Sperm bankasından istifade ile “anne” olmuş kadınlar, çocuklarının kardeşlerini bulabilmek için internet üzerinden bir örgütlenmeye gidiyor. İlerde kardeşler arasında vuku bulacak evlenmelere engel olabilmek için. Bu örgütlenme, anaerkil dönemi en iyi sembolize eden örgütlenme biçimlerinden biri olacak büyük ihtimal.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 97 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 231 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 147 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 317 Okunma Anlam dünyamızın duvarlarını dinleyerek öreriz 15 Mart 2024 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar