“Erkekler çalışmalı, kadınlar da”

I-Başlıkta gördüğünüz tırnak içi ifade David Herbert Lawrence’e ait. Kendisi çarpıcı romanlara imza atmış, 1885-1930 yılları arasında yaşamış bir edebiyatçı....

I-

Başlıkta gördüğünüz tırnak içi ifade David Herbert Lawrence’e ait. Kendisi çarpıcı romanlara imza atmış, 1885-1930 yılları arasında yaşamış bir edebiyatçı. “Arabistanlı Lawrence” adıyla tanınan antropolog ile karıştırılıyor. İkisi de isimlerini kısaltarak kullanıyorlar, ikisinin de doğum ve ölüm çizgisi birbirine çok yakın. Fark ettiğiniz gibi ikisi de Halide Edip’in kuşağından. Ne ki Halide Edip’in ömür çizgisi daha uzun.

D. H. Lawrence’ın para kazanmak için yayınladığı dokuz denemesi, Pornografi ve Müstehcenlik adıyla Türkçeye çevrildi. Yayıncı kitabı keşke başka bir isimle yayınlamış, mesela benim başlığa çıkarttığım denemeyi kitabın ismi yapmayı seçmiş olsaydı. Kitabın orijinal adı Pornagraphy and Obscenity’nin birebir kullanılması şart değildi diye düşünüyorum. Kitaptaki denemeler, modern kadın ve modern erkeğin kimlik ve kişiliklerindeki dönüşümleri, benlik arayışlarını, oluşlarını ve olamayışlarını anlatıyor. Kitabın yayınlanış tarihi 1929. 1929 yılında yayınlanmış bir kitabın bugün bizim sorunlarımızı birebir kapsıyor olması karşısında bir hayli şaşırdım.

D. H. Lawrence’ın adı geçen kitabını geçen hafta bitirdim. Kitabı bitirince mola olarak sosyal medyaya girdim. Sosyal medyanın kadınların çalışması meselesinde yine “yıkıldığını” gördüm. Hep beraber ses verme eyleminin konusu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karalı’nın tiviti olmuş bu defa. Şöyle diyor Uzay Bilimleri profesörü: “İlan ediyorum; Aile hayatına yönelik, bazı politikaları yanlış buluyorum. İyi bir çocuk yetiştirmek, iyi bir ev hanımı olmak, bakan ya da başkan olmaktan veya başarılı bir iş kadını olmaktan çok elzemdir. Yerel seçimde hiçbir kadın belediye başkanı adayına oy vermeyeceğim”.

Tiviti okuyunca bu tivitin tam da “Gün Gün Sosyoloji” adıyla açtığım klasör için uygun olduğunu düşündüm.

Sayın profesörün görüşü sosyal medya ahalisi tarafından şiddetle eleştirilmiş, günün sonunda profesör istifasını açıklamış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne olacak bu anne babaların hali? 19 Nisan 2024 | 722 Okunma Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 98 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 232 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 150 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 318 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar