“Ev zamanı” değişti mi?/Oynaya oynaya para kazananlar

Hiçbir şey için vakit ayıramıyoruz. Hiçbir şeyi layıkıyla konuşup yazamıyoruz. Siyasetin hızı, günlük hayatın hızı derken gün olmadan dün oluyor her şey.Mesela üzerinde uzun uzun...

Hiçbir şey için vakit ayıramıyoruz. Hiçbir şeyi layıkıyla konuşup yazamıyoruz. Siyasetin hızı, günlük hayatın hızı derken gün olmadan dün oluyor her şey.

Mesela üzerinde uzun uzun konuşmamızı hak edecek bir toplantı yapıldı geçtiğimiz ay. 42. İktisatçılar Haftası. İktisatçılar Haftası’nda konuşulan konulardan biri de “Dijitalleşmenin Etkileri, Sermaye ve Emeğin Geleceği” idi.

Toplantının yapıldığı sıralarda insansız otomobilin bir kişinin ölümüne sebep olduğu “haber” olarak dikkat çekti.

“Dünya kamuoyu” şoförsüz aracın yaptığı ve bir kişinin ölümüne sebep olan kazayı, insanların kullandığı araçlar her gün yüzlerce kişinin ölümüne sebep oluyor tesellisi içinde kabullendi.

42. İktisatçılar Haftası’nda konuşan Prof. Dr. Hacer Ansal “robotların imalat sektöründe söz sahibi olduğu bir döneme girildiğini, bunun kadın emeğine olumsuz etkisi olacağını” söyledi. Prof. Dr. Hacer Ansal’ın cümlelerini okurken butik üretimin önünün açılacağını, üretimin eve gireceğini ifade eden Alvin Toffler’in 1970’lerde bütün dünyayı etkileyen ŞOK kitabını hatırladım. Alvin Toffler 3. Dalga döneminde evin, üretimin merkezi olacağını söylüyordu.

Evin üretimin merkezi olması meselesini, şimdilik “YouTuber”lar üzerinden idrak ediyoruz. Bir boş vaktinizde şöyle bir dolaşın... Her meşrepten ev kadını, genç kız, delikanlı, anne-çocuk YouTube kanalı üzerinden “kendisini/becerisini” kamuya arz ediyor. Tanınmış bir markanın hisse senetlerini arz etmesi gibi bir arz ediş söz konusu. “Kör alıcının kör satıcısı olur” atasözünün güncellendiği yer YouTube kanalları. Her yaştan, her sınıftan insanı “bir başarı” hikayesi olarak bulmanız mümkün “ORADA”.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bayram neşesinin dışında kalmamak, lâkin içine de girememek... 12 Nisan 2024 | 97 Okunma Öz orucu, söz orucu, köz orucu ve seçim kampanyaları... 05 Nisan 2024 | 231 Okunma Kitapların sayfaları gençlere ve çocuklara çok mu uzak? 29 Mart 2024 | 147 Okunma Negatif nasihatler ile insan-ı kâmil değil, esfel-i safilîn olunur... 22 Mart 2024 | 317 Okunma Anlam dünyamızın duvarlarını dinleyerek öreriz 15 Mart 2024 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar