“Sana kalemini yuttururum!”

Bugün 27 Mayıs 1960 ihtilalinin yıl dönümü. O karanlık günlere dair yazılmamış bir şey kalmamıştır herhâlde. Fakat darbeci damarın bu ülkede hep var olduğunu bilmek adına tekrar okumak ve...

Bugün 27 Mayıs 1960 ihtilalinin yıl dönümü. O karanlık günlere dair yazılmamış bir şey kalmamıştır herhâlde. Fakat darbeci damarın bu ülkede hep var olduğunu bilmek adına tekrar okumak ve hatırlamak lazım.
Bir süre önce sahaftan Bedii Faik'in 27 Mayıs'ı anlatan "İhtilalciler Arasında Bir Gazeteci" isimli kitabını almıştım.
1967 basımı kitap, darbecilerin ayak oyunlarıyla nasıl birbirlerini yediğini, cuntaların nasıl yeni cuntalar doğurduğunu, CHP'nin fonksiyonunu, iktidarı silah zoruyla ele geçirenlerin nasıl krallık kurduğunu ilk ağızdan gözler önüne seriyor.
İhtilalciler İstanbul'da darbe sabahından itibaren bulduklarını Balmumcu kışlasındaki cezaevine tıkarlar. Bunlar arasında valiler, kaymakamlar, iş adamları, banka müdürleri de vardır, devlet büyüklerinin elbiselerini diken terzi de Menderes'in haberini güzel okudu diye suçlanan TRT Radyo spikeri de... Otuz günlük gözaltı süresi vardır ama kim takar. Kasım ayına kadar içeride kalırlar. Otuz kişilik ilk tahliye talihlilerinden biri de Şair Necip Fazıl olur.
Üstat, Balmumcu'dan çıktıktan sonra durmaz, sert şekilde cuntayı eleştirir. Son Posta gazetesinde "Kırmızı yakalı zindancı, senin peşini bırakmayacağım" diye bir yazı kaleme alır. O gün Harp Akademisinde kızılca kıyamet kopar. Genç kurmaylar "kırmızı yakalı" tabiriyle kendilerinin kastedildiğine inanır ve elli kadarı toplanıp Son Posta üzerine silahlı yürüyüş yapmanın hazırlığına koyulur. Bazı gençler arkadaşlarına tabancalar üzerine yemin ettirmeye başlar. Kendilerine 'Kırmızı yakalı zindancı' diyene bizzat cezasını kesecek ve ona yer veren matbaanın da altını üstüne getireceklerdir.
Muhtemel bir hadiseden vahim sonuçlar doğacağından korkan ağabey kurmaylar, Bedii Faik'in kapısını çalarlar. Yazar, Radyoevi komutanının odasında Necip Fazıl'a ağır ve galiz tabirler yerleştirerek cevap yazar. Ama bu cuntayı teskin etmez. Necip Fazıl'ı ayağına getirten cunta liderlerinden General Faruk Güventürk, avazı çıktığı kadar bağırarak şöyle tehdit eder:
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
El insaf be birader! 22 Nisan 2024 | 1.063 Okunma Helalleme yle olmaz! 15 Nisan 2024 | 124 Okunma Biraz eletiri: Medya nasl kaybettirdi? 08 Nisan 2024 | 262 Okunma CHP kazanmad, AK Parti kaybetti 01 Nisan 2024 | 1.082 Okunma Meydan ne diyor? 25 Mart 2024 | 928 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar