Eyvah çocuğum okula başlıyor

Yeni eğitim yılında okula bu yıl başlayacak çocuklar, ailelerinden ilk kez uzun süreli ayrı kalacak ve dış dünya ile ilk karşılaşma dönemini yaşayacak. Bu dönemin sorunsuz atlatılmasında...

Yeni eğitim yılında okula bu yıl başlayacak çocuklar, ailelerinden ilk kez uzun süreli ayrı kalacak ve dış dünya ile ilk karşılaşma dönemini yaşayacak. Bu dönemin sorunsuz atlatılmasında öğretmen ve ailelere büyük görev düşüyor.

Çocuğun okula başlaması, içinde yaşadığımız toplumda gelişimini sürdürebilmesi ailesiyle kurduğu ilişkiye bağlıdır. Okula başlama sadece çocuklar için değil aileleri için de önemli bir olaydır. Çocuk ailesinden farklı akran ve öğretmenleriyle iletişime girer. Okul, çocuk için ailesi dışında yeni bir sosyal çevredir. Doğal olarak çocuğun uyum sağlamasını gerektiren çok sayıda farklı özellikleri ve ilişkileri içerir. Çocuk okula başlaması ile birlikte ihmal ve terk edileceğini düşünebilir. Korku ve kaygı hissedebilir.  Akranlarının dışlamasından, endişelenebilir. Okula başlama anında çocukların gösterdikleri tepkiler, ailesiyle o döneme kadar geliştirdikleri ilişkilerin bir sonucudur. Okula başlamadan önce edinilen alışkanlıklar, beceriler ve duygular açısından güçlü bir kişilik sergileyen çocuk, öğrenciliğin sosyal ve akademik sorumluluklarını rahatlıkla yerine getirir. Ebeveynler bu dönemde çocuklarının yanında olarak, duygusal yönden güven vererek, anlayabileceği kavramlarla açıklama yaparak okula başlama sürecini uyum ve davranış sorunlarına yol açmadan yönetebilirler.

Okul Korkusu

Okul fobisi, çocuğun okula gitme isteksizliğidir. Aile ortamı dışında yeni bir sosyal çevreyle ilişkiye geliştirdiği direnç ve tepkilerden oluşan psikolojik bir davranıştır. 
Çocuk okula, ilgisiz ve isteksizdir. İç dünyasında bazı sorunlar geliştirir, çeşitli bahaneler uydurarak okula gitmek istemez. Çocuk  zorlanır ise panikler, ağlar, midesi bulanır, kusar. Bazen okul yolundan geri döner. Durgun, neşesiz, iştahsız ve uyku düzensizliği içindedir. Tepkilerini abartılı ve hırçınlıkla gösterir. Öğretmen ve arkadaş çevresinden korkar. Huzursuz, sıkıntılı ve içe kapanır. Öğretmeniyle, iletişime girmez. Arkadaşlarından uzaklaşır. Okuldan korkar. Çocuk baş, diş, karın ağrılarını bahane ederek okula gitmek istemez.

Okul korkusu nedenleri

Normal gelişim süreci içinde çocuk, anne ve babaya bağlanır. Aile ortamından ayrılmak, anne ve babadan uzaklaşmak, yalnız, tek başına öğretmen ve akranlarıyla ilişki kurmak zorunda olması stres faktörü oluşturur ve okula gitmeye isteksizlik gibi tepkilere neden olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuklara sosyal destek! 18 Eylül 2017 | 131 Okunma Eyvah çocuğum okula başlıyor 09 Eylül 2017 | 507 Okunma Bir Olalım, İri Olalım, Diri Olalım! 02 Eylül 2017 | 156 Okunma Aile içi iletişim çatışmaları 26 Ağustos 2017 | 476 Okunma Kişilerarası iletişim çatışmaları 19 Ağustos 2017 | 404 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar