Babam, benim “dik duruşum”

Yine bir babalar gününü geride bıraktık. İster anne ister babalar bir gün değil ömür boyu sevilmeyi ve sayılmayı hak ediyorlar. Bir güne sığmayacak kadar hayatımızda değerlere sahipler. Babam yıllar...

Yine bir babalar gününü geride bıraktık. İster anne ister babalar bir gün değil ömür boyu sevilmeyi ve sayılmayı hak ediyorlar. Bir güne sığmayacak kadar hayatımızda değerlere sahipler. Babam yıllar önce rahmetli olduğu için gününü kutlayamadım. Ama çocuklarım, babalar günümü kutladılar. Baba, çocuğun gelişiminde önemli bir yere sahip. Çocuğun kişilik, duygusal ve sosyal gelişiminde sağlıklı model olma sorumluluğu var.

Baba-çocuk ilişkisi

Çocuk korunmaya, ilgiye ve sevgiye muhtaç bir varlık olarak ilk dönemden itibaren babasının davranış ve tutumlarını taklit eder. Çocuğun kişiliği, doğrudan babanın çocuğu ile karşılıklı kurduğu ilişkiden oluşur. Bir çocuğa babası nasıl davranırsa, çocuk da diğer kişilere karşı öyle davranır. Önce karakterin, daha sonra kişiliğin oluşmasında baba, çocuk etkileşiminde sevgi ve disiplin temel rol oynar. Çocuk davranışlarıyla çoğu kez babasının davranış özelliklerini yansıtır. Karakteri oluşturan en önemli yol çocuğun davranış gelişimini desteklemek, kendi bağımsız karar alma becerisini ve aldığı kararları yerine getirebilmesini öğretmektir.

Sağlam duygusal temeller üzerine kurulan baba çocuk ilişkisinde yetişen çocuklar, hayatın beraberinde getirdiği sorunlarla baş etmeye hazırlanmış demektir. Çocuğun kişiliği zamanla olgunlaşır, kişiliğin gelişiminde babanın rolü büyüktür.

Babanın rolü ve önemi

Sizlere geçen yıl babalar gününde kızımın, bana hitaben yazdığı özel kutlama mektubunu paylaşmak istiyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuklara sosyal destek! 18 Eylül 2017 | 130 Okunma Eyvah çocuğum okula başlıyor 09 Eylül 2017 | 507 Okunma Bir Olalım, İri Olalım, Diri Olalım! 02 Eylül 2017 | 156 Okunma Aile içi iletişim çatışmaları 26 Ağustos 2017 | 476 Okunma Kişilerarası iletişim çatışmaları 19 Ağustos 2017 | 401 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar