Kalana zabıt, ölene tabut

Polislerin olaylara müdahale konusundaki yetersizliklerinden veya çekingenliklerinden söz ettim. "Acaba bunun eğitimini mi almıyorlar, yoksa bu konuda yasalara mı güvenmiyorlar" diye sordum. Bence her ikisi diye de fikrimi belirttim zaten.

Polisimizin bir müdahale sorunu olduğu aşikâr.

Ya aşırı güç kullanıyorlar.

Ya da hiçbir şey yapmayıp izliyorlar.

Emniyet mensubu okurlarımdan ya da onların yakınlarından çokça yanıt geldi.

Çok bilgi verici bulduğum birini sizlerle paylaşmak istedim:

"Selamlar Fatih Ağabey... Bugünkü yazınızda polisin etkisiz hale getirme yetkisinden ve eğitiminden bahsettiniz. Eğitimi konusunda bir polis olarak size belki katılabilirim. Ama bu eğitim yasalara dayalı. Bizlerin zor kullanma yetkisi, kanunla belirlenmiş ve kademeli olarak orantılı bir şekilde zor kullanılır ifadeleri ile kanunda yer almıştır.

Peki bu kademeli, orantılı, bedeni güç maddi kuvvet gibi muğlak tanımlamalarla bizler nasıl müdahale ederiz?

Aynen yazınızda belirttiğiniz gibi genelde müdahale etmeyip beklemeyi tercih ederiz.Günün sonunda ettiğimiz müdahalede taraflardan biri yaralandığı takdirde kendimizi ağır ceza mahkemesinde buluruz. Burada da bu muğlak tanımlamaların her hakimin anlayışına göre yorumlanmasına bırakılan kaderimiz bize birden bire polisken sanık ve mahkum olmanın yolunu açar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bana katlanan herkese teşekkürler 16 Mayıs 2023 | 413 Okunma İçimizdeki İrlandalılar 12 Mayıs 2023 | 673 Okunma Dünün güneşi, bugünün çamaşırı 11 Mayıs 2023 | 1.189 Okunma Bozburun'da işlem tamam 10 Mayıs 2023 | 612 Okunma Rant deyince dingildeyenler 09 Mayıs 2023 | 806 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar