Bu nasıl Vakıf anlayışıdır!

Bizim bildiğimiz "Vakıf" şu idi: Varlıklı veya nispeten varlıklı kişiler, yapmakta oldukları kimi işlerin özellikle de hayır işlerinin ölümlerinden sonra da sürmesi için sahip oldukları para, mal ve mülkü kâr amacı gütmeyen ve kârını da aynı hayır işlerinde kullanmak için eden bir yapı kurarlardı.

Buna da vakıf denirdi.

Bir tür Doğu tipi kurumsallaşma olarak da görülürdü.

Devlet de bu tür vakıfların ortaya koydukları hizmete bakar eğer bu hizmetler toplum yararına olarak kabul edilecek düzeyde ise bu vakıfları "kamu yararına hadim" vakıf ilan ederek vergiden muaf tutardı.

İslam anlayışında ise vakıf denen kavramın temeli Hazreti İbrahim'e kadar gider.

Hz. İbrahim'in "Allah'ın adını anması" karşılığında tüm mallarını Cebrail Aleyhisselam'a bağışladığı Cebrail Aleyhisselam'ın bunları alamaması üzerine bu mallarını vakıf haline getirerek, hayır işlerine vakfettiğine inanılır.

Yani işin özü vakıf dediğin şey vatandaşın kendi malını mülkünü vakfetmesi ile olur.

Her şeyin cılkının çıktığı ülkemizde ise "Vakıf" artık bambaşka bir anlama bürünmüş.

Bunu da en iyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün söylediklerinden anladık. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bana katlanan herkese teşekkürler 16 Mayıs 2023 | 414 Okunma İçimizdeki İrlandalılar 12 Mayıs 2023 | 674 Okunma Dünün güneşi, bugünün çamaşırı 11 Mayıs 2023 | 1.189 Okunma Bozburun'da işlem tamam 10 Mayıs 2023 | 614 Okunma Rant deyince dingildeyenler 09 Mayıs 2023 | 808 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar