Taksiciler kızmasın kabahat devlette

UBER denilen sistemle ilgili fikrimi aylar önce yazdım. Bir kez daha söyleyeyim: O-LA-MAZ. Başından sonuna, tepeden tırnağa haksız rekabettir. Taksi plakalarının değerlerinin milyon TL’lerle ölçüldüğü...

UBER denilen sistemle ilgili fikrimi aylar önce yazdım.

Bir kez daha söyleyeyim:

O-LA-MAZ.

Başından sonuna, tepeden tırnağa haksız rekabettir.

Taksi plakalarının değerlerinin milyon TL’lerle ölçüldüğü, piyasada büyük bir rekabetin olduğu sisteme böyle dışarıdan “hooop” diye girilmez.

Adama “Hop” derler.

Taksilerimizin ve taksi sürücülerimizin bir bölümünün sorunlu olduğu, hizmet kalitesinin, hizmet veren araç kalitesinin standartlarının kabul edilemez olduğu bir gerçek.

Ama çare UBER denilen “rant” sistemi değil.

Bir yanda 1.5-2 milyon TL’ye satılan taksi plakaları ve bu plakalar için her ay birkaç bin lira kira ödeyen taksi şoförleri olacak, diğer yanda ise bu paranın 10’da birine satın alınan VIP minibüslerle ne vergi ne kayıt altında olan UBER sistemi.

Bu sorun bize mahsus değil.

Avrupa’da da pek çok ülkede UBER ile taksiciler arasında büyük bir tartışma ve sürtüşme var.

Pek çok ülke bu sorunu sadece taksilerin UBER sistemi içinde hizmet vermesi gerektiğine karar vererek çözmeye çalıştı.

Türkiye’de ise keşmekeş.

Bir sistem oturmak yerine, sözde cezai tedbirlerle UBER’le baş etmeye çalışan bir kamu otoritesi ve UBER’cileri döverek sistem dışına atmaya çalışan taksici esnafı.

Oysa çözüm çok kolay.

Devlet bu yeni gelişen sektörü görmezden geleceğine, UBER ya da benzeri sistemleri legalize edecek.

Yani ihaleye çıkacak.

UBER veya benzerlerine diyecek ki: “Kardeş, böyle bir hizmet için ihale açıyorum. 5 bin araç 1 milyar dolar. Araç standardı bu olacak, sürücü standardı bu olacak. Gel ihaleye gir. Kazanan hizmeti versin.”

UBER mi alır işi, BiTaksi mi, iki taksi mi ben bilmem.

Ama boşluk olmayacak.

Birileri boşluktan girerek rantı cebine atmayacak.

Şurası açık ki, gelişen teknolojiyle otonom araçların yolları işgal etmesi yakınken UBER ya da benzerleriyle polisiye tedbirlerle baş etmek mümkün 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bana katlanan herkese teşekkürler 16 Mayıs 2023 | 413 Okunma İçimizdeki İrlandalılar 12 Mayıs 2023 | 673 Okunma Dünün güneşi, bugünün çamaşırı 11 Mayıs 2023 | 1.189 Okunma Bozburun'da işlem tamam 10 Mayıs 2023 | 612 Okunma Rant deyince dingildeyenler 09 Mayıs 2023 | 806 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar