Kırıntıların peşinde…

Bazı filmler, bazı kitaplar tekrar tekrar izlemek, tekrar tekrar okumak içindir… Bunun için onların “kült” eserler olması da gerekmez… Sizde uyandırdıkları, sizde bıraktıkları yeterlidir… O...

Bazı filmler, bazı kitaplar tekrar tekrar izlemek, tekrar tekrar okumak içindir… Bunun için onların “kült” eserler olması da gerekmez… Sizde uyandırdıkları, sizde bıraktıkları yeterlidir… O filmlerden birisini, Claude Sautet’nin “Les Choses de la Vie”sini bir kez daha izledim geçtiğimiz günlerde…

1970 yılında gösterime giren filmi, bir Michel Piccoli ve Romy Schneider hayranı olarak nasıl da heyecanla beklemiş; o günlerde iyi filmleri görebileceğimiz iki yerden birisi olan Sinematek’te (diğeri Sinema Televizyon Enstitüsü’ydü) nasıl da heyecanla izlemiştim…

Sonradan televizyonlarda birçok kez gösterildi; adı, her defasında “Hayat Bağları” olarak yazıldı...

O senelerde Fransızca öğrenmeyi kafasına takmış olan bu satırların yazarı, tam Türkçe karşılığı “Hayatın Şeyleri” olan film isminin bu tercümesinden memnun kalmamıştı… “Şey” sözcüğünü de sevmiyordu. Ne denilebilir? diye düşünürken sevgili Raşit Gökçeli’ye sormuş; o, “Hayat Kırıntıları”nı önermişti… Tam isabet! İşte aradığım karşılık!

“Hayat kırıntıları” sözcükleri o tarihten itibaren yazılarımda, “Beklemek ve Ummak” kitabımda sık sık sık geçti… “Hayat kırıntıları”nı konuşmaya devam edeceğiz, ama izlemeyenler için önce filmin konusunda bahsedeyim:

Michel Piccoli karısı Lea Massari’yi sevgilisi Romy Schneider uğruna terk etmiştir. Bir trafik kazası geçirip öldüğünde (ki film bu kazanın acı görüntüleriyle başlar) hastaneye gelen karısına eşyaları teslim edilir. Aralarında sevgiliye yazılmış bir mektup da vardır: Kendisine aşkla bağlı genç kadına, karısına dönmeye karar verdiğini yazmıştır…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aganta burina burinata! 01 Ekim 2018 | 204 Okunma Yazının kadim coğrafyasında… 28 Eylül 2018 | 202 Okunma Türk kahvesinin önü açık 24 Eylül 2018 | 176 Okunma “Borusan Sanat”lılarla bir akşam 21 Eylül 2018 | 177 Okunma Adana’nın geleneksel tarihi evlerini gördünüz mü? 17 Eylül 2018 | 217 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar