'İyi bir komşu' sizce kimdir?

İyi bir komşu sizi rahat bırakan birisi midir? İyi bir komşu nadiren gördüğünüz birisi midir? İyi bir komşu korkmadığınız bir yabancı mıdır? İyi bir komşu daha yeni taşınmış...

İyi bir komşu sizi rahat bırakan birisi midir? İyi bir komşu nadiren gördüğünüz birisi midir? İyi bir komşu korkmadığınız bir yabancı mıdır? İyi bir komşu daha yeni taşınmış birisi midir? İyi bir komşu istemek çok şey mi istemektir? İyi bir komşu komşu bir ülkeden midir? Bu soruları düşündüğümüz zamanlar muhakkak olmuştur. Son zamanlarda afişlerde, billboard’larda, medyada da rastlıyoruz onlara… Çünkü, 15. İstanbul Bienali yaklaşıyor…

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali, “iyi bir komşu” temasıyla önümüzdeki hafta Cumartesi günü (16 Eylül’de) açılıyor. Küratörlüğünü sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset’in yaptığı bienalde 32 ülkeden 56 sanatçının farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlattığı işleri sergileniyor. 30 sanatçının bu bienal için özel olarak ürettiği yeni eser ise ilk kez İstanbul’da sanatseverlerle buluyor.

30 yıl olmuş bienal yapılmaya başlayalı… İlkini dün gibi hatırlıyorum henüz adı 1. Uluslararası İstanbul Çağdaş Sanat sergileri idi; Avusturya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Yugoslavya ve Türkiye’den sanatçıların katılımıyla 25 Eylül 1987’de başlamış, 15 Kasım’a kadar devam etmişti… Türk sanatçılardan Erol Akyavaş, Saim Bugay, Burhan Doğançay, Gürdal Duyar, Mehmet Gün, Sarkis, Atilla Galatalı, Ömer Uluç henüz hayattaydı… Hem onlarla hem aramızda ne güzel sohbetler yapmış, eserleri tartışmış; hatta dedikodularımızı da esirgememiştik!

Çağdaş Sanat Sergileri, ikincisinden itibaren bienal adıyla gerçekleştirilmeye başladı; bizler de yeni bienalleri dört gözle bekler olduk… Her bienal, düşünecek, konuşacak, tartışacak ve “eleştirecek” eserlerle geliyor, iki ay boyunca gündemimizin üst sıralarına yerleşiyordu…

O yıllardan bugüne 30 yıl geçti ve İstanbul Bienali, dünyanın önde gelen dergilerinden ABD merkezli Newsweek tarafından "2017’de uğruna seyahate çıkmaya değecek beş sergiden biri" olarak gösterildi. Birçok uluslararası kültür kurumunun işbirliğiyle hayata geçirilen billboard projesi kapsamında “iyi bir komşu”ya dair farklı sorular, Şubat ayından itibaren dünyanın birçok farklı kentindeki billboard’lar aracılığıyla sergilenmeye başlandı.

Çünkü, İstanbul Bienali’nde bu yıl “iyi bir komşu” teması çerçevesinde ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işler sergileniyor. Bienal, İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi, Küçük Mustafa Paşa Hamamı gibi mekânların yanı sıra Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan Yoğunluk Sanatçı Atölyesi gibi konut özelliği taşıyan sergi alanlarına yayılıyor. Serginin Kamusal Programı, 50’nin üzerinde etkinlikle iki ay boyunca devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aganta burina burinata! 01 Ekim 2018 | 207 Okunma Yazının kadim coğrafyasında… 28 Eylül 2018 | 203 Okunma Türk kahvesinin önü açık 24 Eylül 2018 | 176 Okunma “Borusan Sanat”lılarla bir akşam 21 Eylül 2018 | 178 Okunma Adana’nın geleneksel tarihi evlerini gördünüz mü? 17 Eylül 2018 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar