Bir Mersin sergüzeşti…

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta...

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Uluslararası Müzik Festivali 17 yaşında

Bir grup Mersin sevdalısının binlerce yıldan bu yana farklı kültürlerin beşiği olan Mersin’in varolan kültür ve sanat kimliğinin korunması ve geliştirilmesi amacıyla oluşturdukları Mersin Uluslararası Müzik Festivali 17 yaşında… Akdeniz’in bu liman şehrine festival nedeniyle bir kez daha geldim… Gelir gelmez de soluğu, M.Ö. 700 yılları civarında Rodos adasından gelen Dorlar tarafından kurulan Soli Antik Kenti’nde aldım. Çünkü, “birbirimize iyi gelelim” sloganı ile konserlerine başlayan Manuş Baba”nın festival programındaki etkinliği, hemen deniz kıyısında, antik kentin limanındaydı… Ertesi gün, Rojas Y Rodrigez Dans Topluluğu’nun flamenko gösterisi vardı… Klasik ve çağdaş flamenko tekniğinin bir karışımı olan çeşitli eserleri sahneye koyan topluluğu, Yenişehir Belediyesi’nin bin 500 kişilik Atatürk Kültür Merkezi’nde izledim… Mersin’den festival izlenimlerim için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Tarih, doğa ve müzik buluşursa…

Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Mezitli’deki Manuş Baba konseri, Festival’in tarih ve doğayı müzikle buluşturduğu örneklerden biriydi. Geride kalan 17 yılda Mersin’e gidildiğinde mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri olan içinde bir obruğun bulunduğu Canytellis-Kanlıdivane ören yerinde de, Kız Kalesi’nde de (Korykos antik kenti), karşısındaki kumsalda da, Uzuncaburç’ta da konserler dinlemiştik. Aldığım bilgilere göre bugün, ören yerlerini “korumak” gerekçesiyle buralarda konserlere izin verilmiyor… İyi ki o etkinlikler yapılmış, ben de izleyebilmişim… Ayrıntılar dunya.com/ehlikeyf’te…

Bir antik yolculuk bu…

Kilikya bölgesinde yer alan Mersin’e, Uluslararası Müzik Festivali için yaptığım yolculuklar, antik dünyada hayalleri bile zorlayan şölenlere dönüşüyor daima… Doğal olarak, o çağın yazarlarından bir şeyler okumak ve söylemek de gerekiyor… dunya.com/ehlikeyf’e geçtiğinizde Hesiodos’a ait sözcüklerle karşılaşacaksınız… Bu sözcükleri aklıma düşüren ise yağmur çiselerken, şimşekler çakıp gökgürlerken seyrettiğim Akdeniz… Bakmayın bugün yağmur yağdığına yılın 300 günü güneşli geçen Mersin ve çevresinde gezilecek, görülecek yerler çok… Nerelere gidilir, neler yenilir? İşte ayrıntılar…

33 katmanda 9 bin yıl

Mersin’in kuruluşu çok eskiye tarihleniyor. Nitekim, şehrin merkezindeki Yumuktepe höyüğünde Neolitik bir yerleşim yeri bulunuyor. Bu höyükteki 33 yerleşim katmanından çıkan seramik buluntular erken İslam döneminden başlıyor, M.Ö 7. binyıla kadar uzanıyor. Buradaki Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Yunan, Bizans ve İslâmî dönemlere ait kültür tabakalarından ele geçirilen eserler, Mersin Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor… dunya.com/ehlikeyf’te…

Lezzetli olmaya aday bir fuar: Olivtech

Olivtech Fuarı’nın sekizincisi “Gurme İzmir” adı altında Ekoloji İzmir Fuarı ile birlikte 9 Mayıs’ta açılacak. İZFAŞ’ın düzenlediği iki fuar, aşçıları, tadım uzmanlarını fuarizmir’de buluşturmayı amaçlıyor. Etkinlik boyunca ziyaretçilerin zeytin, zeytinyağı, süt ürünleri ile ilgili etkinliklerde lezzetli anlar yaşaması da hedefleniyor. dunya.com/ehlikeyf’te…

Türk lokumunu ihmal mi ediyoruz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aganta burina burinata! 01 Ekim 2018 | 204 Okunma Yazının kadim coğrafyasında… 28 Eylül 2018 | 201 Okunma Türk kahvesinin önü açık 24 Eylül 2018 | 176 Okunma “Borusan Sanat”lılarla bir akşam 21 Eylül 2018 | 177 Okunma Adana’nın geleneksel tarihi evlerini gördünüz mü? 17 Eylül 2018 | 217 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar