500 senedir hayal perdesindeler

“Bir yâr-i vefakârım olsa, o söylese ben dinlesem, haddim olmayarak ben söylesem o dinlese...”“Ah şu Hacivat da benden bir temiz dayak yese.”“Bizler söyleşirken bizi seyredenler eğlenseler. Diyelim: İşimizi...

“Bir yâr-i vefakârım olsa, o söylese ben dinlesem, haddim olmayarak ben söylesem o dinlese...”

“Ah şu Hacivat da benden bir temiz dayak yese.”

“Bizler söyleşirken bizi seyredenler eğlenseler. Diyelim: İşimizi Mevla'm rast getire! (Gazel okumaya başlar.) Ah bana bir eğlence, medet; yâr, bana bir eğlence, aman, aman aman!”

Bir cami yapımında görevli ustalardır. Bol nükteli sohbetleriyle inşaatı geciktirmelerine öfkelenen Sultan, idamlarına hükmeder; ancak bu kararına pişman olur, ama iş işten geçmiştir. Sufi Şeyh Küşteri’den (bazı kaynaklarda Şüşteri) ölen bu iki kişinin deriden figürlerini yapmasını ister; bu figürler, arkadan ışıklı bir perdeye yansıtılarak canlandırılır.

Böyle öğrenmiştik Karagöz ile Hacivat’ın söylencesini…

Tam 500 yıldır hayal perdesinde canlanmaya devam ediyorlar… Bunu, Prof. Dr. Metin And’ın araştırmasından öğreniyoruz. Belgelere göre hikâye şöyle gelişiyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aganta burina burinata! 01 Ekim 2018 | 207 Okunma Yazının kadim coğrafyasında… 28 Eylül 2018 | 204 Okunma Türk kahvesinin önü açık 24 Eylül 2018 | 176 Okunma “Borusan Sanat”lılarla bir akşam 21 Eylül 2018 | 178 Okunma Adana’nın geleneksel tarihi evlerini gördünüz mü? 17 Eylül 2018 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar