Londra’da hat sergisinde…

Hat-tezhip ve ebru sanatından oluşan Albaraka Hat Koleksiyonu’ndan seçmeler sergilerinin kapanış galası için Londra’dayız… 40 sanatçının eserlerinin yer aldığı Asia House Sanat Galerisi’ndeki...

Hat-tezhip ve ebru sanatından oluşan Albaraka Hat Koleksiyonu’ndan seçmeler sergilerinin kapanış galası için Londra’dayız… 40 sanatçının eserlerinin yer aldığı Asia House Sanat Galerisi’ndeki serginin küratörlüğünü Prof. Uğur Derman üstlenmiş…

Sergiyi, Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ ile dolaşırken düşünüyorum X. yüzyılda Türklerin İslâm dinini kabulü ve buna bağlı olarak yazılarını değiştirmeleriyle birlikte yapılmaya başlanan hüsn-i hatlar, 11 yüzyıldır var… Bu eski geleneğin ürünleri, bugün bütün dünyada ilgi görüyor… Sergilendikleri ülkelerde hayranlık uyandırıyor… Bu eserlerden bugüne kadar gelebilenlerin en eskileri, Selçuklu döneminden kalanlar… Yani 11. yüzyılın sonlarından itibaren yazılanlar…

Hat sanatında kûfi, nesih, sülüs, muhakkak, reyhânî, tevkiî, rîka, talik gibi yazı türleri var. Bu sanatı kıt’alar, murakkaalar, levhalar, cami yazıları, kitâbeler, hilyeler, ferman, berat ve menşurlarda, hatta vakfiye emlak defterleri ve şeriyye sicillerinde görüyoruz. Ancak, oralarda siyakat denilen okunması zor bir yazı türü kullanılmış. Prof. Derman şöyle yazıyor:

“Matbaanın gelişmesinden önce çok yaygın olan yazma kitaplarda öncülüğü elbette Kur’ân-ı Kerîm (mushaf) alır. Matbaanın Osmanlı’ya girmediği devirlerde, ömrünü, takrîben 600 sahife tutan mushafı yazıp çoğaltarak değerlendiren bir hattat zümresi vardı. Onların yazı yazmaktaki sür’atleri göz önüne alınırsa, birer canlı matbaa hükmünde oldukları daha iyi anlaşılır.”

Hasan Bey, Albaraka Türk’ün sosyal sorumlulukları gereği Klasik Türk İslam Sanatları'nı hakkıyla gelecek nesillere aktarabilmek amacıyla çalışmalarını yoğunlaştırdığını, bu coğrafyaya ait köklü medeniyetimizin önemli bir mirası olan sanatsal değerlere yönelik bilinç artırmayı ve bu sanatları geleceğe taşımayı önemli bir misyon olarak gördüklerini söylüyor.

2005 yılından itibaren uluslararası hat yarışması düzenlediklerini vurgulayan Altundağ’dan koleksiyonun nasıl oluştuğunu da öğreniyorum…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aganta burina burinata! 01 Ekim 2018 | 204 Okunma Yazının kadim coğrafyasında… 28 Eylül 2018 | 202 Okunma Türk kahvesinin önü açık 24 Eylül 2018 | 176 Okunma “Borusan Sanat”lılarla bir akşam 21 Eylül 2018 | 177 Okunma Adana’nın geleneksel tarihi evlerini gördünüz mü? 17 Eylül 2018 | 217 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar