Seçim vaadi olarak “tarım ve gıda” konusu(2)

AK Parti, seçim beyannamesinde “tarım” ve “gıda” konusunda önemli ve büyük vaatlerde bulunuyor. Mesela “8 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları”nın...

AK Parti, seçim beyannamesinde “tarım” ve “gıda” konusunda önemli ve büyük vaatlerde bulunuyor. Mesela “8 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları”nın tamamlanacak olması, tarımda önemli bir atılım olacağa benziyor.

Yine, “tarımsal destekler”in “üretim odaklı” düzenlenmesi, bu esnada çevre ile bitki, hayvan ve insan sağlığının dikkate alınması, “desteklerin etkinliği”nin izlenip değerlendirilmesi ve bu kapsamda sadece 2015’te “10 Milyar TL nakit olarak hibe destek” verilmesi önemli vaatler.

Ancak önem verileceği söylenen “sertifikalı üretim yöntemleri”nin izah edilmesi gerekir. Zira işin içine sertifika girince, sanki doğallıktan uzaklışılıyor gibi bir izlenim uyanıyor. Yine, “tüm tarımsal bilgi sistemlerini AB ile uyumlu hale getireceğiz” vaadi, ülkemizde “AB kotaları” sebebiyle ciddi oranda “tarımsal kısıtlama”yı akla getirdiğinden, bu husustaki tereddütlerin giderilmesi gerekir.

Hem üreticiyi, hem de tüketiciyi koruyucu yeni yasal düzenlemeler, eğer içeriği iyi hazırlanırsa yerinde bir vaat. Yine, “tarım arazilerimizi ve verimli ovalarımızı koruyacağız” vaadini, “verimli tarım arazilerine sanayi işletmeleri kurulmasından vazgeçileceği” şeklinde okumak istiyorum.

Tarımda sulamaya dair “israfı önlemek ve suyu etkin kullanmak” amacına dair ayrıntılı bir vaatler listesi verilmiş olması, su kullanımı hususuna büyük önem verileceğini gösteriyor. Bu kapsamdaki detaylı vaatler listesi, suya büyük önem verileceğini ve çok ciddi bir “su politikası” takip edileceğini gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tavşan kaç, tazı tut 15 Ekim 2015 | 310 Okunma Ramazan müjdeleri çoğalsın 01 Temmuz 2015 | 248 Okunma Hayat örgüsünde “veda” gerçeği 24 Haziran 2015 | 160 Okunma İş işten geçtikten sonra-1 22 Haziran 2015 | 174 Okunma Erdoğan’ı eleştirme yarışı 21 Haziran 2015 | 203 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar