Seçim vaadi olarak “tarım ve gıda” konusu(1)

Bence “tarım” ve “gıda” ülkemizin en önemli konularının başında yer alıyor. Bu yüzden seçim vaatlerinin de en müstesna konusu olmalı. “Gelecek” demek olan “insana yatırım”...

Bence “tarım” ve “gıda” ülkemizin en önemli konularının başında yer alıyor. Bu yüzden seçim vaatlerinin de en müstesna konusu olmalı. “Gelecek” demek olan “insana yatırım”, doğrudan “beslenme”yle de ilgili; bu da “tarım ve gıda” demek.

Ak Parti, seçim beyannamesinde “tarım ve gıda”yı “stratejik bir sektör” olarak görüyor; bu alanda “köklü değişimlere ve ilklere imza atarak, ülkemizin refahını, halkımızın mutluluğunu artırdık” iddiasında bulunuyor. Ancak bu konuda yapılanların önemli bir kısmına iyimser bakamadığımı belirtmeliyim.

Bunun sebeplerinden biri, beyannamede sözü edilen “planlı tarım ve çağdaş hayvancılık uygulamaları”nın ta kendisi. Çünkü “planlı tarım”da “Avrupa birliği kotaları” da esas alınıyor. Tarım ürünleri, “tarla çıkış fiyatı”yla “pazar fiyatı” arasındaki uçurum sebebiyle geçim kaynağı olarak cazibesini yitirmiş bulunuyor. Özellikle de “hibrit tohumlar”ın zorunlu kılınması ve tarım ürünlerinin “hormon”lu, “kimyasal ilaç”lı ve “genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO)” haline getirilmesi, “tohumculuk” merkezli büyük bir “rant çevresi”nin oluşturulması, “yerli organik tohumlar”ın tarımda -neredeyse- yasak hale getirilmesi; aynı şekilde “çağdaş hayvancılık” adı altında “besi çiftlikleri”nde “hormonla şişirilmiş hayvanlar”ın “et sektörü”nün ana hammaddesini oluşturması, hormonlu üretimle “yenecek tavuk” bırakılmaması ve “köy tavukçuluğu”nun yok edilmesi, “mera hayvancılığı”nın tükenmekle yüz yüze kalması gibi pek çok husus; “planlı tarım ve çağdaş hayvancılık uygulamaları” hususunda ciddi soru işaretleri oluşturuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tavşan kaç, tazı tut 15 Ekim 2015 | 313 Okunma Ramazan müjdeleri çoğalsın 01 Temmuz 2015 | 250 Okunma Hayat örgüsünde “veda” gerçeği 24 Haziran 2015 | 161 Okunma İş işten geçtikten sonra-1 22 Haziran 2015 | 176 Okunma Erdoğan’ı eleştirme yarışı 21 Haziran 2015 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar