Laiklik ekseninde denetimli dindarlık...

Genelkurmay eski başkanı İlker Başbuğ, Afyon’da verdiği konferansta ilginç şeyler söylemiş. Dediklerini sondan başlayarak ele alalım. Önce din ile toplumsal hayatın ayrılmazlığını savunan bir...

Genelkurmay eski başkanı İlker Başbuğ, Afyon’da verdiği konferansta ilginç şeyler söylemiş. Dediklerini sondan başlayarak ele alalım.

Önce din ile toplumsal hayatın ayrılmazlığını savunan bir cümle kurup diyor ki: “Bazı radikal düşüncede olanlar dini toplum hayatından kopartmaya çalıştı.” Sanırsınız, dinin toplum hayatından ayrılmazlığını savunup, “ayırma”yı hata sayıyor. Bizzat Kemalist rejim ve uygulayıcıları olan “Kemalist baronlar” böyle yapmamış gibi, kabahati “bazı radikal düşüncede olanlar”a yıkıyor. Sahi, “toplumu dinden ve dini hayattan koparmak” Kemalist devrimlerin birincil amacı ve en önemli işlevi değil miydi?

Bir önceki cümlesinde diyor ki: “Bazı dönemlerde hatalar yapıldı.” Burada işin çehresi belirmeye başladı. “Dini toplumsal hayattan ayırma”yı hata sayıyor, ama çaktırmadan ülkemizdeki uygulamaların her zaman bu anlama gelmediğini vurguluyor. Tümüyle değil de, “bazı dönemlerde” hata yapılmış. Hangi dönemler? Belli değil. Hatalı uygulama yapılmayan dönemler hangileri? O da belli değil. Yani “duygusallıklar üzerinden prim yapma”ya yönelik bir cümle işte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tavşan kaç, tazı tut 15 Ekim 2015 | 310 Okunma Ramazan müjdeleri çoğalsın 01 Temmuz 2015 | 248 Okunma Hayat örgüsünde “veda” gerçeği 24 Haziran 2015 | 160 Okunma İş işten geçtikten sonra-1 22 Haziran 2015 | 174 Okunma Erdoğan’ı eleştirme yarışı 21 Haziran 2015 | 203 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar