Ak Parti’nin “Başkanlık Sistemi”ne dair vaatleri

Ak Parti’nin seçim beyannamesindeki vaatlerinden biri de beklendiği üzere “Başkanlık Sistemi.” Beyannamede, “katılımcılığı ve çoğulculuğu esas alan ve etkili işleyen bir...

Ak Parti’nin seçim beyannamesindeki vaatlerinden biri de beklendiği üzere “Başkanlık Sistemi.” Beyannamede, “katılımcılığı ve çoğulculuğu esas alan ve etkili işleyen bir hükümet modeli”ne kavuşmanın lüzumu vurgulanıyor.

Burada dikkat çekici üç husus var: “Başkanlık” gelince “hükümet modeli”nin“etkili işleyen” bir niteliği haiz olacağı ve bu niteliğin de “katılımcılık” ve“çoğulculuk” esas alınarak sağlanacağı... Demek ki öyle iddia edildiği üzere“kral” gibi bir “Başkan” isteniyor değil; zira “işleyen bir hükümet modeli”, mutlaka “farklı toplumsal örgütlenmeler”in “katılım”ını ve yine “farklı toplumsal kesimler”e dayalı “çoğulculuk”u esas alan bir mekanizmaya bağlanacak ve böylece “Başkanın diktatörleşmesi”nin tedbirleri alınmış olacak.

Amacın, “parlamenter sistem”i “başkanlık sistemi”ne dönüşme hayalinin tatmini olmadığı; nitekim “Başkanlık” modelinin, “Türkiye’nin 2023 ve sonrasına yönelik kalkınma hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracak etkin ve sağlıklı bir yönetim modeli arayışı”nı karşılayacak sistem olması hasebiyle istendiği belirtiliyor. Öyleyse yeni modelin, “şahsa bağlı” bir niteliği değil;“ülkenin geleceğinin yeniden ve güçlü biçimde dizaynı”nı sağlayacak niteliği haiz olması icabediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tavşan kaç, tazı tut 15 Ekim 2015 | 313 Okunma Ramazan müjdeleri çoğalsın 01 Temmuz 2015 | 250 Okunma Hayat örgüsünde “veda” gerçeği 24 Haziran 2015 | 161 Okunma İş işten geçtikten sonra-1 22 Haziran 2015 | 176 Okunma Erdoğan’ı eleştirme yarışı 21 Haziran 2015 | 204 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar