Tek taraflı kazaya tazminat

Yargıtay zorunlu sigortanın tek taraflı kaza yapanlara da tazminat ödenmesini istedi. Ancak burada önemli iki tarih var dikkat! Bu günlerde zorunlu trafik sigortası fiyatları tartışılıyor. Fahiş fiyatlar elbette düşmeli....

Yargıtay zorunlu sigortanın tek taraflı kaza yapanlara da tazminat ödenmesini istedi. Ancak burada önemli iki tarih var dikkat!

Bu günlerde zorunlu trafik sigortası fiyatları tartışılıyor. Fahiş fiyatlar elbette düşmeli. Sektör temsilcileri bunun zamanla olacağını söylüyorlar ve 'önümüzü görmeliyiz' diyorlar. Vatandaş olarak biz de 'geçmişe bir bakın' demeliyiz. 'Yıllardır bizden aldığınız fazla paralar gelecekteki riskleri karşılayacaktır.' Bu tartışma sürecek belli. Bugün zorunlu trafik sigortalarında bir başka tartışma konusu hakkında bilgi vermek istiyorum. Trafik sigortasını her yıl yaptırmak mecburi. Bu araç sahibini ve kaza sonrası üçüncü kişileri koruyor. Kaza sonrası hem maddi hasarlar hem de kişilerin yaralanma ölüm gibi durumlarında ortaya çıkacak hastane, geçici iş görmezlik, destekten yoksun kalma gibi tazminatlar bu sigortanın garantisi altında.

KALANLAR TALEP EDİYOR
Tek taraflı kazalarda ise farklı bir durum ortaya çıkıyor. Yani bir sürücü aracıyla gidip bir duvara çarpıyor ve ölüyor. Burada sigorta şirketinin hangi sorumluluğu var? Karayolları Kanunu'na göre maddi hasarlar değil ama bedeni zararlar sigorta kapsamında. Dolayısıyla böyle bir kazada ölen bir sürücünün yakınları sigorta şirketinden 'destekten yoksun kalma' tazminatı talep edebiliyor. Burada sürücü kendi kusurundan dolayı tazminat talep edemezken, üçüncü kişi konumundaki çocukları ve eşi bu haktan yararlanıyor. Bu konuda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun da vermiş olduğu karar bulunuyor. Burada çok önemli iki tarih var. Birincisi 26 Nisan 2016. Bu tarihte Resmi Gazete'de yayımlanan torba yasada yapılan düzenleme ile bundan sonraki tek taraflı kazalarda tazminatın önü kapatılmış oldu. O yüzden taleplerinizi 26 Nisan 2016 tarihinden önce kesilmiş poliçelerle yapabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsanlık onuru için soykırıma dur de 23 Nisan 2024 | 21 Okunma Zamların bahanesi yok! 01 Mart 2024 | 24 Okunma Bulanlar arayanlardır 21 Mart 2023 | 111 Okunma Ekonominin düşmanı 'Koalisyon' 17 Mart 2023 | 50 Okunma Deprem yüzsüzleri! 13 Şubat 2023 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar