Akıl için birlik yolu

Hep beraber duâ edelim de ABD Başkanı Donald Trump’ın Müslümanları ve İslâm dünyasını zor durumda bırakmak için attığı Kudüs adımı onun aleyhine dönsün ve İslâm...

Hep beraber duâ edelim de ABD Başkanı Donald Trump’ın Müslümanları ve İslâm dünyasını zor durumda bırakmak için attığı Kudüs adımı onun aleyhine dönsün ve İslâm âleminin birliğine, beraberliğine, ittihadına vesile olsun.
ABD Başkanının attığı “Kudüs İsrail’in başşehridir” adımı Amerika’da yaşayan insaf ehli tarafından da destek bulmadı. Hatta ve hatta, Amerika’da bulunan bazı Yahudi kuruluşları da bu adımı desteklemedi, aksine gösteri yürüyüşleri yaparak Trump’ı ve İsrail’i kınadı. Bu insaflı insanlar bir adım daha ileri gidip, “Kudüs Filistin’in başşehridir” başlıklı toplantı düzenleme kararı da almışlar.

Bu gelişmelerin Türkiye’yi ilgilendiren bir yönü daha var: Ülkemizdeki bir kısım insanlar Avrupa ülkelerini ya da başka ülkeleri toptan itham etmenin yanlış olduğunu görmek üzereler. Hadiseler bu insanlara “Avrupa ikidir” hakikatini bu şekilde göstermiş oluyor. ABD’deki Yahudilerin Filistin’in hakkını savunan toplantı düzenlemeleri ve bunun Türkiye’deki müsbet yansıması başka nasıl izah edilebilir ki? Bu haber üzerine yorum yapan bir twit kullanıcısı İsrail aleyhinde ve Filistin lehinde program düzenleyen kuruluşu tanıtıcı şu notu yazmış: “Evet, bu Yahudi kardeşler sürekli İsrail devleti ve siyonizme karşı eylem yapıp İsrail polisince işkence gören bir topluluk. Filistin bayrakları ile Beyaz Saray önünde de büyük bir gösteri yapmışlardı. Hz. İsa’nın havarilerinin soyundan olduklarını söylerler, doğrudur...” Bir başka yorumcu, “ABD’de Yahudiler Trump’ı protesto ediyor: ‘Kudüs Filistin’in başşehridir’. Allah sizi iyiler arasına yazsın” demiş.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki de, ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başşehri” olarak tanımasının, “İslâm dünyasının Kudüs meselesinde yeniden birleşmesi için bir fırsat” olduğunu söylemiş. Kudüs meselesinin İslâm dünyasının en önemli meselelerinden biri olduğunu belirten Merzuki, “Ümmet, ABD’nin kararına ilişkin net ve kesin bir şekilde karşı tutumunu göstermeli. ABD’nin de Arapların ve Müslümanların kutsallarına bu kadar kolay el süremeyeceğini idrak etmesi gerekir. Bu karar, İslâm dünyasının Kudüs meselesinde yeniden birleşmesi için bir fırsat” diye konuşmuş. (AA, 9 Aralık 2017)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 151 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 124 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 104 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar