Seni oldukça seviyorum

PROF. Dr. Baskın Oran, gazete okurken Türkçe hatalarına takılmadan geçemeyen bir bilim insanı. Öyle olunca da gazete okumak kimi zaman onun için eziyet halini alabiliyor. Sadece ‘nüans’ yazmak yerine ‘nüans...

PROF. Dr. Baskın Oran, gazete okurken Türkçe hatalarına takılmadan geçemeyen bir bilim insanı. Öyle olunca da gazete okumak kimi zaman onun için eziyet halini alabiliyor. Sadece ‘nüans’ yazmak yerine ‘nüans farkı’ denilmesine, ‘muhatap’ sözcüğünün ‘muhattap’ olarak yazılmasına çok kızıyor.

Son günlerde en çok takıldığı da ‘şok’ ve ‘oldukça’ sözcüklerinin kullanımı. Şöyle uyarıyor Baskın hoca:

“Şok olmak ya da şoke olmak yazılıyor. Doğrusu şok geçirmek, şok yaşamak ya da şoka uğramaktır. ‘Oldukça’ sözcüğü ‘epey’ ve hatta ‘bir miktar’ anlamına gelir. Fakat birçok haber ve yazıda, televizyonlarda ‘çok’ anlamında kullanılıyor. ‘Seni oldukça seviyorum’ duyacağız böyle giderse. Doğru Türkçe konuşmayı ‘60’larda TRT spikerleri öğretmişti, şimdi TRT dâhil bütün radyo ve TV spikerleri tersini yapıyor. Aynen, okul öğretmenlerinin -de / -da eki kullanma konusundaki cehaletlerinin öğrencilere geçmesi gibi.”

HAKKINIZ VAR MI?

"MEB Müsteşarı: İdari işlemdi, suçsuz bulunmadı” haberine itiraz eden Tuncay Özkut adlı okur, “Artık hayatta olmayan bir kişiyi, bir daha suçlu ilan etmeye hakkınız var mı?” diye soruyordu.

Eleştirdiği haber, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alındığı emniyette şüpheli biçimde yaşamını yitiren öğretmen Gökhan Açıkkolu hakkındaydı. Açıkkolu ile ilgili ‘görevden uzaklaştırma kararı’nın kaldırılmasının, ‘öldükten sonra masum olduğu anlaşıldı’ biçiminde yorumlanması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, bir açıklama yapmıştı. Haberde yer alan açıklama özetle şöyleydi:

“Adı geçen öğretmenin FETÖ ile irtibatlı olduğu yönünde hukuki karineler bakanlığımızda mevcuttur. Kişi, artık devlet memuru olmadığı için yapılması gereken bir idari işlemdi, ‘suçsuz’ falan bulunmamıştır.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ayrılık zamanı 04 Mart 2019 | 290 Okunma Olay yok yanıt var 25 Şubat 2019 | 75 Okunma Selvi boylum al yazmalım 18 Şubat 2019 | 389 Okunma Ödüllü fotoğrafa yalan etiket 11 Şubat 2019 | 270 Okunma Seçimler yaklaşırken 04 Şubat 2019 | 187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar