Ya kardeşler olur güçlenirsiniz ya düşmanlaşır yenilirsiniz

Bir önceki yazımıza şunları da ekleyelim.Şu anda Müslümanların yeterinden fazla düşmanları ve saldıranları var. Bir de kendi kendilerine düşmanlık etmemeliler. Herkes doğru olanı, göreceli ya da...

Bir önceki yazımıza şunları da ekleyelim.

Şu anda Müslümanların yeterinden fazla düşmanları ve saldıranları var. Bir de kendi kendilerine düşmanlık etmemeliler. Herkes doğru olanı, göreceli ya da mutlak hakikati aramaya devam etsin. Olması gereken bu. Ama müslüman için bu hakikat Allah’ın resulü vasıtasıyla bildirdiği hakikattir, kişilerin, fırkaların hakikati değildir.

Herkes gördüğü yanlışı kişileri hedef almadan, varsa ikna edici delilleriyle söylesin, aksi görüşü de yine delilleriyle ve ilmi ölçülerle eleştirsin, ilim ve tefekkür düzeyimiz artsın. Bu olmadan olmaz. Eğer biz doğru olanı anlatamıyor ve hep başkalarını suçluyorsak, dini suçlamalar üzerinden anlatabileceğimizi sanıyorsak ortada bir problem var demektir. Bu, dini anlatma değil, sataşma ile tatmin aramadır.

Allah (cc) ‘müminler ancak kardeştirler, o halde kardeşlerinizin arasını bulun…’ buyuruyorsa akıllı insanlara düşen kavgaları körüklemek değil, aksine ara bulmaktır. Ayrıca bu ifade, kardeş olabilmek için mümin olmanın yeterli olduğunu da gösteriyor. Bazı kardeşleriniz hatalı, ya da yaramaz olabilirler, ama onlar yine de kardeştirler ve onca düşmanınızı bırakıp onlarla uğraşmanız doğru olmaz.

Elbette kardeş olalım, birbirimizi kardeş bilelim demekle de kardeş olunmaz. Allah Medine’de ateş çukurunun kenarına kadar geldiğini söylediği düşman kabilelerin kalbini ne ile birbirine ısındırdıysa, telif ettiyse biz de çareyi sadece onda aramalıyız. Bu çare, Kuranıkerim’den ve onu yaşayıp öğretmekle görevli Resulüllah’ın yolunda olmaktan başkası değildir. O müminlere şöyle buyurmuştu:

‘Zandan sakının, çünkü zan sözün en çok yalan içerenidir. Yekdiğerinizin hayatındaki detayları merak edip araştırmayın, kötülüklerini deşelemeyin, ticaretine rakip olmayın, hasetleşmeyin, nefretleşmeyin, birbirilerinize sırt çevirmeyin ve böylece kardeşler olun ey Allah’ın kulları’ (Buhari). ‘Tefrikalaşmayın, hizipleşmeyin, didişmeyin yoksa mağlup olursunuz’. Ama bizim hiç birimiz sanki kendimizi bu emirlerin muhatabı saymıyoruz, bunlar bizim dışımızdakilere söylenmiş sözler gibi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgi imandandır 29 Nisan 2022 | 260 Okunma İki olay üzerinden iki ilginç kavram 24 Nisan 2022 | 266 Okunma Şeytan nedir? 22 Nisan 2022 | 349 Okunma Teravihin hikâyesi ve tilavetin başına gelenler 17 Nisan 2022 | 795 Okunma Savrulduğumuzun farkında mıyız? 15 Nisan 2022 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar