İrade eğitimi: Az da olsa devamlı olanı yapmak

Kaç zamandır biz de modaya uyarak gençlere akıl vermeye çalışıyoruz. Oysa muhtac-ı himmet olanın kendimiz olduğu unutuyoruz. Bizim gençlerden alacağımız akıl, onların bizden alacağından daha...

Kaç zamandır biz de modaya uyarak gençlere akıl vermeye çalışıyoruz. Oysa muhtac-ı himmet olanın kendimiz olduğu unutuyoruz. Bizim gençlerden alacağımız akıl, onların bizden alacağından daha fazla olabilir. Önce bunu bir kenara yazalım. Ama her iki taraf da birbirine muhtaç. Yaşlılarda bilgi ve tecrübe, gençlerde zekâ ve zamanı tanıma daha önde. Aslında bizi de ülkeyi de koruyanlar gençler. Askerlerimiz yaşlılardan oluşsa bütün düşmanlar üzerimize çullanır. Hatalarına rağmen bütün dünya genç nüfusla övünür. Bizim istediğimiz ise, hataları en aza indirmekten ibaret. Bunun için çırpınıyoruz ve birkaç yazıdır, iradeyi güçlendirmenin üzerinde duruyoruz. Çünkü iradeli olmak başarmanın en temel sebeplerinden biri. Biz gençlere söylüyoruz, onlar da bize söylesinler.

İradeyi güçlendiren yollardan biri de şudur:

Birbirine engel olacak birden çok işi, en önemli ve öncelikli olanı öne almak suretiyle, azaltmak, hatta biri indirmek. Onu bitirdikten sonra diğerlerine başlamak. Ancak bir işten yorulunca diğerine başlamanın da çoğu zaman faydası olur. Hatta dinlenme boş durmakla değil, böyle yapmak daha verimli hale gelir. Resulüllah Efendimizin şu sihirli sözü muhteşem bir prensibi belirler: ‘Allah’ın en hoşuna giden iş, az da olsa devamlı olandır’. İşlerde bıkmadan usanmadan devam edebilme sonuca ulaşmanın, bereketin, yaptığımız işin detaylarını görebilmenin, böylece de onu mükemmel yapabilmenin, buna bağlı olarak da kalıcı bir gelenek oluşturmanın, sanatın ve marka olmanın da yollarından biridir. Ayrıca kıymetini bir türlü anlayamadığımız sabır da burada olmazsa olmazlardandır. Kuranıkerim’de sabır kelimesi namaz kelimesinden daha çok geçer. Çünkü sabır olmadan namaz da olmaz.

Allah Hakîm olduğuna, yani her işinde ve her hükmünde hikmet bulunduğuna göre, mesela kaplumbağa ya da salyangoz gibi hayvanları niçin yarattığını düşünmek gerek. Köylüler bilirler, hareket halinde olduğu zor hissedilecek kadar yavaş giden bir salyangozun bir süre sonra çok büyük mesafeler aldığını görürsünüz. Demek ki, o bile bize ders veriyor.

Karıncaların bu konudaki kararlılıkları herkesin malumudur. Gövdesinden büyük bir nesne ile duvara tırmanır, düşer tekrar tırmanır. Bunu belki yüz defa yapar ama sonunda başarır.

Doğru mudur bilmiyorum ama ampul için yüzden fazla deney yapan Edison’a, yüz deney yaptın ne anladın ki, hala devam ediyorsun, diye sormuşlar, hedefime ulaşabilmem için yüz deneyin yeterli olmadığını anladım demiş. Bu azme bir de iman ve ibadet duygusunu eklediğimizi düşünelim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgi imandandır 29 Nisan 2022 | 263 Okunma İki olay üzerinden iki ilginç kavram 24 Nisan 2022 | 267 Okunma Şeytan nedir? 22 Nisan 2022 | 349 Okunma Teravihin hikâyesi ve tilavetin başına gelenler 17 Nisan 2022 | 798 Okunma Savrulduğumuzun farkında mıyız? 15 Nisan 2022 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar