Başarıyı muvaffakiyete çevirebilmek

Başarmak ne demektir?Sözlüklerimizde bir işi istenilen biçimde bitirmek (TDK ve MBTS), diye tanımlanır. ‘İstenilen’ derken isteyenin, başarıyı isteyen kişinin kendisi olduğu açıktır.Buna göre...

Başarmak ne demektir?

Sözlüklerimizde bir işi istenilen biçimde bitirmek (TDK ve MBTS), diye tanımlanır. ‘İstenilen’ derken isteyenin, başarıyı isteyen kişinin kendisi olduğu açıktır.

Buna göre başarı bireysel ve sübjektif bir haldir. Çünkü herkesin başarmak istediği şey farklıdır ve bir sonuç herkese göre başarı sayılmaz. Belki de bu anlamda zaten mutlak bir başarıdan da söz edilemez.

Başarı, bir işi olumlu şekilde sonuçlandırmak diye de tanımlanır. (BTS).

Bu tanım biraz daha kapsamlıdır, ancak bu durumda da olumlunun kime göre olumlu olacağı sorulsa muhtemelen yine başarmak isteyen kişiye göre, denecektir.

Ve Türkçe’deki başarı kelimesinin ‘baş’ kelimesi ile alakası açıktır. Sanki başarma, başa erme, işi başa yani hedefe ve zirveye ulaştırma gibi bir anlam taşır. Herkesin belirlediği bir baş, yani hedef, bir son nokta vardır ve oraya ulaşınca kendisini başa ermiş/başarmış sayar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgi imandandır 29 Nisan 2022 | 263 Okunma İki olay üzerinden iki ilginç kavram 24 Nisan 2022 | 268 Okunma Şeytan nedir? 22 Nisan 2022 | 350 Okunma Teravihin hikâyesi ve tilavetin başına gelenler 17 Nisan 2022 | 799 Okunma Savrulduğumuzun farkında mıyız? 15 Nisan 2022 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar