Gençlerin bilgi kontrolünde heyecana ihtiyacı var

Altmışlı yılların sonu ile yetmişli yıllar bizim öğrencilik yıllarımızdı. İmam Hatip orta kısmını çok iyi hatırlamıyorum ama lise ve yetmişlerdeki üniversite yıllarımız...

Altmışlı yılların sonu ile yetmişli yıllar bizim öğrencilik yıllarımızdı. İmam Hatip orta kısmını çok iyi hatırlamıyorum ama lise ve yetmişlerdeki üniversite yıllarımız heyecanımızın zirvede olduğu yıllardı. Slogan atma, can ciğer arkadaşlarınızla yürüyüş yapma, inandığınız dava uğruna bağırıp çağırma ne güzel duygulardı. Gençliğin buna ihtiyacı vardır. Elbette yanlış yaptıklarınız, tahrik edildikleriniz, enerjinizin meyvesini başkalarının devşirdiği de olurdu. Ama o heyecanla kimin ne olduğunu da öğrenirsiniz, okursunuz, bilgilenirsiniz, doğruyu yanlıştan ayırma, candan arkadaşlarla öyle olmayanları tanıma fırsatını bulursunuz. Böyle olunca bireyselleşmenin, sönüp gitmenin, hiçleşmenin girdabından da kurtulursunuz. Kuranıkerim ifadesiyle ‘fitye’ olursunuz. Fitye, yani güçlerini birleştirmiş, yanlışa kıyam edip omuz omuza vermiş gençler. Mağara arkadaşlarına Allah (cc) ‘fitye’ der.

Önce müthiş bir sağ sol kavgası vardı. Öğretmenler cepheleşmişti. Türkiye’yi sosyalist yapmak isteyen aşırı sol öğretmenler birliği TÖB ve karşısında bütünüyle ‘sağ’, İslamcısından milliyetçisine güç birliği yapmak zorunda kalan Milliyetçi Öğretmenler Birliği vardı.

İmam Hatipler üvey evlattı, bu sebeple okullar arası maçlar ve münazaralar tam bir varoluş mücadelesiydi. Yenildiğimiz maçlarda hüngür hüngür ağlayan nice arkadaşlar bilirim.

Benim bildiğim ilk örgütlü gençlik hareketi olarak Yeniden Milli Mücadele Derneği kuruldu. Bir anda bütün okullarda örgütlendi. Bir iki eylemlerine katıldım, bizi müthiş heyecanlandırdılar. Yine de soralım dedik ve bir arkadaşımla gidip o zamanlar İstanbul Müftülüğü’ne sanırım vekâlet eden Ahmet Vanlıoğlu Hoca’ya bu hareketin mahiyetini sorduk. Bizi tanımadığı için temkinli konuştu ve iyi bilmediğini söyledi ama şunu da ilave etti: Ben bu hareketin dergilerinde yazıları çıkan isimlerin çoğunu tanıyorum, hiç birisi kendi adıyla çıkan yazıyı yazabilecek bilgi donanımına sahip değiller. Tabii biz bundan bir şey anlamadık, Sosyalizme kaymakta olan ülkeyi kurtarmak için devletin kurdurduğu antikomünist bir hareket olduğunu ve her türlü lojistik desteği devletten aldıklarını sonradan öğrendik. İçlerine girmeden ayrıldık. Ama sahadaki gençlerin hepsi müthiş heyecanlı gençlerdi, sabahlara kadar kitap okurlardı.

Üniversite yıllarımızda akıncı olduk, MTTB’li olduk, Rahmetli Erbakan Hocan’ın mitinglerinde deşarj aradık. Fikren Necip Fazıl’dan beslendik. Her Allah’ın günü terör sebebiyle ortalama on kişinin öldürüldüğü o yıllarda üniversitede öğrencilik yaptık. Kavgalar sebebiyle fakültedeki derslerimizin kaç kez kesildiğini biliyorum. Bütün bunların elbet kötü olan tarafları da vardı ama gençler tarifi mümkün olmayan tatta bir heyecan yaşıyorlardı, çok net olmasa da kimlik ve aidiyet kazanıyorlardı.

Bütün bu süreçler boyunca özellikle İmam Hatiplerde aşk ve heyecan aşılayan hocalarımız vardı. Aslında bu heyecanı, her okulda ikiyi üçü geçmeyen bu öğretmenlerimize borçlu idik.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgi imandandır 29 Nisan 2022 | 259 Okunma İki olay üzerinden iki ilginç kavram 24 Nisan 2022 | 266 Okunma Şeytan nedir? 22 Nisan 2022 | 349 Okunma Teravihin hikâyesi ve tilavetin başına gelenler 17 Nisan 2022 | 795 Okunma Savrulduğumuzun farkında mıyız? 15 Nisan 2022 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar