Genç irade

Sözüm yine gençlere, çünkü gençlerin iradeli olmaları yaşlılarınkinden daha önemlidir. Başarısız olmamızın ana sebeplerinden biri, irademizi kontrol edemeyişimizdir. Yaşlılık...

Sözüm yine gençlere, çünkü gençlerin iradeli olmaları yaşlılarınkinden daha önemlidir. Başarısız olmamızın ana sebeplerinden biri, irademizi kontrol edemeyişimizdir. Yaşlılık dönemine kadar iradesini eğitip kontrol edememiş birisinin bundan sonra iradeli olabilmesi en az iki kat daha zordur.

İrade Türkçe’de galatımeşhur olarak azimli ve kararlı olma yerinde kullanılır. Aslında irade dileme, isteme demektir. Murad etme kelimesi buradan gelir. Bir de azmetme vardır ki, o da karar verme, kararında sebat etme ve ısrarlı olma demektir. İşte irade Türkçe’de bu anlamda kullanılır. Ya da bizim dilimizdeki ‘irade’ kelimesinde hem dileme, hem azmetme, kararlı olma ikisi birden vardır. O halde irade istekli, azimli ve azminde kararlı olma olmuş olur. Yahut irade bir işe istekli olmanın başlangıcı, azim ise bu isteğin kesin bir karar halinde sürdürülmesidir.

İradenin bir nebze tevarüs edilen, büyük ölçüde de eğitilerek kazanılan yönü vardır. Bazı insanlar irade açısından daha dirençli ve daha kararlı yaratılmış olabilirler. Ama iradenin eğitimle alakası açıktır ve daha fazladır.

Uzun bir süre yoğun çaba, sabır ve sebat isteyen işlerde güçlü bir iradeye sahip olma başarının en öncelikli sebeplerindendir. O halde iradeli olmanın sabırla da çok yakın ilişkisi vardır. Sabır ise farz bir ibadettir. Allah’ın bizden yapmamızı istediği her şey farz ve ibadet olduğuna göre sabrı Allah’ın Kuranıkerim’de defalarca istemiş olması onun da önemli bir farz ibadet olduğunu gösterir. O halde iradeli olma, ya da iradesini güçlendirme de bir ibadet olmuş olur.

İradeli olma bir ibadettir

İradeli olabilmenin belki de en etkili yolu, işte onun böyle bir ibadet olduğunu, iradeli olmayı bizzat Allah’ın istediğini, O’nun iradeli olanları sevdiğini bilmemizdir. Birazcık imanı olan herkes bu bilgiden büyük bir teşvik alır. Diğer sebepleri de bir miktar oluşturunca iradeli olması kolaylaşır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sevgi imandandır 29 Nisan 2022 | 260 Okunma İki olay üzerinden iki ilginç kavram 24 Nisan 2022 | 266 Okunma Şeytan nedir? 22 Nisan 2022 | 349 Okunma Teravihin hikâyesi ve tilavetin başına gelenler 17 Nisan 2022 | 795 Okunma Savrulduğumuzun farkında mıyız? 15 Nisan 2022 | 350 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar