Türkiye Avrupa’yı idare etmeli

Dünya değişiyor. Yeni ittifaklar oluşuyor. Yeni çatışma alanları doğuyor. Türkiye, dünyanın yeniden harmanlandığı bu dönemde kendisini emniyete almaya, küresel belirsizlik ortamına rağmen...

Dünya değişiyor. Yeni ittifaklar oluşuyor. Yeni çatışma alanları doğuyor. Türkiye, dünyanın yeniden harmanlandığı bu dönemde kendisini emniyete almaya, küresel belirsizlik ortamına rağmen büyümeye çalışıyor.
Rusya, Çin, ABD hattında sorunlarını çözmeye, pragmatik işbirliklerine ve mikro ittifaklara doğru yöneliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 günde 6 ülkede dünya liderleriyleTürkiye'nin meselelerini müzakere etmiş olacak.

***

Türkiye'nin merkezi rolü giderek artıyor, Çin'in, Rusya'nın, ABD'nin küresel sistemdeki rolleri de yeniden tanımlanıyor.
Peki ya Avrupa? Avrupa ortada yok!
AB, Almanya, Fransa kendi içine kapanmış halde.
Diyeceksiniz ki onların seçimleri var.
Seçimler hep vardı, yarın da olacak. Ancak şu anda başka bir süreç işliyor. Çok ciddi bir meydan okumayla karşı karşıya Avrupa.
Giderek dünyanın taşrasına dönüşüyor.
Bu haliyle de yeniden merkez olma, dünya siyasetinin yönüne etki etme imkânı yok. İskandinav ülkelerinden, Doğu Avrupa'dan, Baltık Cumhuriyetlerinden bahsetmiyorum. Orta Avrupa'dan ve Atlantik Avrupasından söz ediyorum.

***

Avrupa'nın önündeki sorunlar derin.
Çok ciddi bir ekonomik durgunlukla karşı karşıya Avrupa. Bu durgunluğun yeni bir krizi doğurma ihtimali ise giderek güçleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.771 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.906 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar