Hem istiklal, hem istikrar

Bir vakitler uluslararası ilişkiler alanında nam yapmış insanlara "Türkiye'yi nasıl tanımlarsınız" diye soracak olsak alacağımız cevap belliydi.Orta büyüklükte bir devlet!Aynı isimler, Türkiye'nin...

Bir vakitler uluslararası ilişkiler alanında nam yapmış insanlara "Türkiye'yi nasıl tanımlarsınız" diye soracak olsak alacağımız cevap belliydi.
Orta büyüklükte bir devlet!
Aynı isimler, Türkiye'nin jeostratejik öneminden bahsetmeyi de ihmal etmezlerdi. Ne var ki Türkiye'yi her şekilde bağımlı bir aktör olarak tanımlarlardı. Onların gözünde Türkiye, Batı ittifakının parçasıydı!
O kadar.
Kendi ad ve hesabına hareket etmeyen, etme cesareti göstereceğine ihtimal verilmeyen bir ülkeydi Türkiye. Türkiye'nin bu bağımlılık ilişkisi içinde sıkışıp kalması için gayret edenler sadece Batılı siyasetçiler değildi. Aynı zamanda silah baronları, para babaları ve çeşitli çıkar grupları da Türkiye'yi çevrelemek ve sömürmek için çaba sarf ediyordu.
Ne yazık ki bu süreçlerde Türkiye'de siyasi iktidar imkânlarını kullanan birçok kişi ve kurum da bu bağımlılık ilişkisini pekiştirmekten başka bir şey yapmadı. Belki de yapamadı.
Zira ellerindeki iktidarı Batılı müesses nizama borçlu olduklarını, onun onay ve yönlendirmesiyle kullanabileceklerini varsaydılar.
O nedenle yıllar yılı Türkiye'de iktidarda kalmanın şartı "Batıyla ilişkileri yürütme tekelini elinde bulundurmak" oldu. Sadece bürokratik oligarşi değil, halkoyuyla gelen siyasiler de bunu yaptı. Çünkü bahse konu siyasiler halkoyuyla gelseler de, halkoyuyla gitmeyeceklerini, Batı'nın işareti ve bürokratik oligarşinin hamlesiyle iktidarlarının yerle yeksan olacağını biliyorlardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.771 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.906 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar