Dini cemaatin yeri devletin rolü

Tarifi olmayan bir acı yaşadık önceki gece. Adana'nın Aladağ ilçesinde bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında çocuklarımızı, evlatlarımızı yitirdik.Milletimizin başı sağ...

Tarifi olmayan bir acı yaşadık önceki gece. Adana'nın Aladağ ilçesinde bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında çocuklarımızı, evlatlarımızı yitirdik.
Milletimizin başı sağ olsun!
Allah acılı ailelerine sabır versin.
Hepimizin yüreği dağlandı, ama ateş asıl onların yüreğine düştü.
Ne desek beyhude, kelimeler cümleler kifayetsiz.

***
Bu acı olayın duyulmasının ardından milleti derin bir yas duygusu sardı.
Haklı serzenişler eşlik etti bu duyguya. İhmal, tedbirsizlik, suiistimal vb. ihtimaller konuşuldu.
Kamu otoritesinin üzerine düşenler, bu noktada bir zaaf olup olmadığı sorgulandı.
Kamu otoritesinin denetim fonksiyonuna dikkat çekildi. Bir daha böyle elim bir olay yaşanmasın diye neler yapılması gerektiği tartışılmaya başlandı. Büyük bir acı ve bunun ardından gündeme gelen makul tepkiler, meşru sorular bunlar...
***
Hiç kuşkusuz bu olay, en ince ayrıntısına kadar araştırılmalı, ihmali, kusuru olanlar en ağır şekilde cezalandırılmalı. Kadere iman etmek başkadır, tedbirsizliğe tahammül göstermek başka.
Tahammül göstermeyelim, üzerine gidelim.
***
Ne yazık ki yine birileri kendi dar siyasi çıkarları uğruna bu acı hadiseyi sömürmekten geri durmadılar.
Hatırı sayılır bir süredir, başımıza her ne felaket gelirse onu kendi bağlamından koparmaya, bizi onun gerçek nedenleri üzerine düşünmekten alıkoymaya çalışan bir şer şebekesi var. Bu durum, toplumsal alanda karşı karşıya kaldığımız somut sorunlara gerçekçi çözümler bulmamıza da engel oluyor.
Meselenin kendisini konuşamıyor, kritik edemiyoruz.
***
Kanımızı donduran bu hadise sonrasında Türkiye'de eğitim ve barınma alanında karşı karşıya kaldığımız sorunlara dikkat çekmek isteyebiliriz; istemeliyiz.
Bu noktada devlete düşen rollerin neler olduğu, sivil toplumun ne şekilde rol oynaması gerektiğini tartışabiliriz; tartışmalıyız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.773 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.907 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar