Demek faiz lobisi

CHP'nin 2019 seçimlerine hangi söylemlerle gideceği belli oldu. Nihayet Kemal Kılıçdaroğlu sahneye çıktı ve konuştu. Belli ki CHP, 2015 seçimlerinde yaptığı gibi son 15 yılda Türkiye'nin...

CHP'nin 2019 seçimlerine hangi söylemlerle gideceği belli oldu. Nihayet Kemal Kılıçdaroğlu sahneye çıktı ve konuştu.
Belli ki CHP, 2015 seçimlerinde yaptığı gibi son 15 yılda Türkiye'nin büyümesinde en az pay sahibi olan kesimleri hedefleyecek. Ekonomi üzerinden bir retorik kuracak.
Bunu yaparken daha önce yaptığı gibi rakamları, istatistikleri kullanarak hakikati çarpıtacak. Kılıçdaroğlu'nun salı günkü konuşması bunun harika bir örneği.
Konuşmada en dikkat çekici olan husus, Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "son 15 yılda 142 milyar dolar faiz ödediniz" diye güya verip veriştirmesi.
Varsayalım ki son 15 yılda Türkiye 142 milyar dolar faiz borcu ödedi. Bir kere bu, Türkiye'nin vergi borçlarının faizi. Bu faiz AK Parti hükümetlerine kimlerden kaldı? Lafı eğip bükmeden söyleyelim, Eski Türkiye'den! O dışa bağımlı ekonomisi yüzünden milletin bir türlü yüzünün gülmediği Eski Türkiye'den! Bunun mimarı da Eski Türkiye'nin statükocu aktörleri. IMF'ye borcumuzu sıfırladığımızı bilmiyor mu Kılıçdaroğlu? Elbette biliyor, ancak üstünü örtüyor.
İkincisi, önemli olan ödenen toplam faiz miktarı değil. Borcunuz var, uluslararası sistemin bir parçasısınız. Borcunuzu ödeyeceksiniz. Aksi takdirde bağımlılıklarınızdan kurtulamaz, tam bağımsız bir ülke haline gelemezsiniz. Mesele bu değil. Mesele, bu faiz miktarının toplam bütçe içindeki, GSYH içindeki payı. 2002'den bugüne toplam bütçe içinden faize ayrılan kaynağın miktarı giderek azalıyor. 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde bu oran ne kadardı dersiniz? Yüzde 44. Yani, ülkenin toplam bütçesinin neredeyse yarısı faiz harcamalarına gidiyordu. Düşünebiliyor musunuz? Böyle bir ülkede ne siyasal istikrar olur, ne ekonomik büyüme, ne toplumsal barış. Geçenlerde Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'nin bütçesinin "faiz bütçesi" olmaktan çıkıp "hizmet bütçesi"ne dönüştüğünü söylerken tam da bunu kastediyordu. Bugün bütçeden faize giden harcama oranı yüzde 10'un altına inmiş durumda.
Bütün bunlar bir yana, Kemal Kılıçdaroğlu bir de ne dedi biliyor musunuz? Faiz lobisi dedi! Bu 142 milyar doların "son 15 yılda bu ülkenin insanlarının cebinden alınıp bir avuç faiz lobisine ödendiği"ni söyledi. Bir avuç faiz lobisi öyle mi?
R. Tayyip Erdoğan, Gezi kalkışması esnasında büyük bir cesaret gösterip bu kirli oyunun arkasında faiz lobisi var dediğinde Kemal Kılıçdaroğlu ne diyordu? 14 Temmuz 2013'te Hatay'da yaptığı bir konuşmada aynen şunları söylemişti Kılıçdaroğlu? "Kimdir bu faiz lobisi? Başarısızlıkları için bir başka hedefi hemen buluyor. Bunları bıraksın. Başkalarını suçlamayı bıraksın. Başbakanlık koltuğu şikâyet koltuğu değildir." Ne oldu? Nasıl oldu da birdenbire "faiz lobisi"ni keşfetti Kılıçdaroğlu? Zira bu lobinin Türkiye üzerinde eskisi gibi tahakkümü kalmadı. O lobi güçlüyken ona toz kondurmuyordu Kılıçdaroğlu. Şimdi Erdoğan'ı "faiz lobisi"ne teslim olmakla itham ediyor. Erdoğan'dan daha büyük bir düşmanı mı var faiz lobisinin Allah aşkına? Faiz lobisine, neo-liberal düzene kim Erdoğan kadar kafa tutmuş? Bence Kılıçdaroğlu, Selin Sayek Böke'yi geri çağırsın, "faiz lobisi" neymiş ondan bir sorsun!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.771 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.906 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar