Suriye’de siyasi çözüm mümkün mü?

Suriye ve Irak'ta "DEAŞ sonrası dönem"i konuşmaya başladık. Evet bölge önemli oranda DEAŞ'tan temizlendi. Peki şimdi ne olacak? *** ABD, 2013'ten sonra Suriye sorununu "DEAŞ sorunu"na indirgedi. Rusya da benzer bir yaklaşım...

Suriye ve Irak'ta "DEAŞ sonrası dönem"i konuşmaya başladık. Evet bölge önemli oranda DEAŞ'tan temizlendi. Peki şimdi ne olacak?

***

ABD, 2013'ten sonra Suriye sorununu "DEAŞ sorunu"na indirgedi. Rusya da benzer bir yaklaşım sergiledi. DEAŞ'ı ortadan kaldırmak için bir uluslararası koalisyon kuruldu. Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla DEAŞ'a en ağır darbelerden birini vuran aktör oldu.
ABD, DEAŞ'la mücadele için PKK'nın Suriye'deki uzantılarını sahaya sürdü. Onlara binlerce ton silah verdi. Türkiye'nin itirazlarını umursamadı. Stratejisini "YPG'yi silahlandır, Türkiye'yi teskin et" olarak formüle etti. Türkiye teskin olmadı, her seferinde YPG'ye yapılan bu silah yardımının ikili ilişkileri baltaladığını söyledi.
ABD ne yaptı? Türkiye'ye bu silahların sadece Suriye'de DEAŞ'la mücadele amacıyla kullanılacağı, seri numaralarının bilindiği ve bu mücadele bitince geri toplanacağı taahhüdünde bulundu. Şu anda Türkiye, ABD'ye YPG'ye verdiği silahları geri toplaması ve verdiği desteği geri çekmesi talebinde bulunuyor. Bu talebe olumlu cevap alabilecek miyiz? Buna pek ihtimal vermiyorum. Neden? Çünkü ABD, YPG'yi Rusya'ya kaptırmak istemiyor. ABD, eğer verdiği silahları geri çekerse o takdirde YPG'nin Rusya'nın eline düşeceğini varsayıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.773 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.907 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar