Türkiye neyi engellemek istiyor?

Bölgemizde geniş çaplı ve uzun döneme sari yeni bir çatışma ortamı yaratmak için yoğun bir gayret söz konusu. Parçaları bir araya getirdiğimizde manzara net olarak ortaya çıkıyor. Her şeyden...

Bölgemizde geniş çaplı ve uzun döneme sari yeni bir çatışma ortamı yaratmak için yoğun bir gayret söz konusu. Parçaları bir araya getirdiğimizde manzara net olarak ortaya çıkıyor.
Her şeyden önce bölgede İran ve Suudi Arabistan arasında bir sıcak çatışma ortamı oluşturmak, iki ülkeyi birbiriyle savaşır hale getirmek için yoğun bir gayret söz konusu.
ABD, bir önceki başkan döneminde İran'ın yayılmacı politikasına sadece göz yummamış, bu politikaya alttan alta destek vermişti. Bunun nedeni, ABD'nin Ortadoğu'daki "Sünni hegemonya"yı kırmak, yeni bir denge oluşturmak istemesiydi. Elbette asıl amaç, bölgede bir Sünni-Şii çatışması için ortam yaratmaktı. Ne yazık ki yeni dönemde de bu amacın dışına çıkılmadı.
Yeni başkan Trump'ın, İran'ı başlıca tehdit olarak nitelemiş ve bir önceki başkan Obama'yı İran'a alan açmakla suçlamış olması bizi yanıltmamalı. Yeni yönetim de bölgede Sünni-Şii çatışmasını körükleyecek adımlar atmanın arayışı içinde. Bu çerçevede İran'a karşı S. Arabistan'ı vekilleştirmek ve sahaya sürmek için adımlar atılıyor. S. Arabistan'daki iç dizayn da önemli oranda bu sürecin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

S. Arabistan, Hariri'nin istifasının ardından Hizbullah'ı hedef alan açıklamalar yapmaya başladı. İki gün önce Körfez bakanı Subhan, "İran'ın etkisi ve Hizbullah milislerinin politikaları nedeniyle Lübnan'ı kendilerine savaş açmış bir ülke olarak" gördüklerini söyledi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.773 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.907 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar