Bu sefer Türkiye var!

Şöyle bir gözlemim var. Bugün, miladi takvim 2017'yi gösterirken Batı dünyası ve İslam dünyası ilginç bir benzerlik içinde. İzaha muhtaç, garip bir benzerlik. Her ikisi de bölünmüş...

Şöyle bir gözlemim var. Bugün, miladi takvim 2017'yi gösterirken Batı dünyası ve İslam dünyası ilginç bir benzerlik içinde. İzaha muhtaç, garip bir benzerlik.
Her ikisi de bölünmüş, parçalanmış bir görüntü arz ediyor. Her ikisi de yeni çatışmalara gebe görünüyor.
Biri 200 yıl önce birliğini sağlayarak yükselmeye başlamış. Öteki o tarihlerden itibaren birliğini yitirmiş, düşüşe geçmiş.
Batı dünyası İslam dünyasını sömürerek güç kazanmış, onu yönettikçe gücünü tahkim etmiş. İslam dünyası Batılılaşarak yitirdiği kudretini yeniden kazanacağını vehmetmiş.
Bu süreçte Batı, Müslüman dünyanın sadece enerji kaynaklarını sömürmemiş, aynı zamanda siyasetine, kültürüne, hukukuna ipotek koymuş. Kendisine bağımlı bir seçkin sınıf yaratmış, onlar aracılığıyla Müslüman halkları köleleştirmeye çalışmış.

***

Pek malum süreçler, bilindik hikâyeler! Bütün bunlar olmuş, 200 yıl boyunca Batı zenginleşip güç kazanmış.
İslam dünyası, haşmetli geçmişiyle arasındaki mesafeyi günden güne açmış. Sömürgeciliği, yeni sömürgecilik, Batılılaşmayı küreselleşme politikaları izlemiş. Tarihin sonu bile ilan edilmiş! Ama olmamış, olamamış. Ne İslam dünyası istendiği gibi Batılılaşmış, ne de Batı birliğini sağlayabilmiş!
Bundan 100 yıl önce Batı dünyasındaki iç çelişkiler önce ağır bir rekabete, daha sonra tarihin görmediği, eşi benzeri olmayan savaşlara evrildi. Sonra, hiç olmamış, bu olaylar hiç vuku bulmamış gibi yapıldı! 100 milyon insan ölmemiş gibi, soykırımlar olmamış gibi, kitlesel katliamlar yaşanmamış gibi! Batılı ülkeler demokrasinin, barışın, huzurun vatanıymış gibi sunuldu.

***

Şimdi yeniden iç çelişkiler rekabete dönüyor Batı'da. Rekabet, çatışmaya dönüyor. Tam da bu süreçte Batı ülkeleri ağır bir liderlik krizine maruz

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başkan Erdoğan’ın Afrika ziyareti 25 Temmuz 2018 | 7.771 Okunma Bu zulüm düzeni yıkılacak elbet 23 Temmuz 2018 | 5.906 Okunma İsrail’in tehlikeli oyunu 21 Temmuz 2018 | 4.747 Okunma Kendi sesimize kulak verelim, dış seslere değil 19 Temmuz 2018 | 4.800 Okunma Hesaplaşmamız sürmeli 18 Temmuz 2018 | 6.286 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar