SETA Uzmanı Can Acun: İran Şii maskesiyle Neo-Pers arayışta

BU HIRSIN VE VAHŞETİN SEBEBİ NEDİR? 90’larınbaşında Avrupa’nın ortasında Bosna’da yaşanandan daha ağır bir tablo var Suriye’de. Esed rejimi ve müttefikleri sivillerin katlinden sistematik tecavüzlere...

BU HIRSIN VE VAHŞETİN SEBEBİ NEDİR?

90’larınbaşında Avrupa’nın ortasında Bosna’da yaşanandan daha ağır bir tablo var Suriye’de. Esed rejimi ve müttefikleri sivillerin katlinden sistematik tecavüzlere kadar insanlık dışı pek çok suçu dünyanın gözü önünde işliyor. Türkiye sesini yükselterek, imkan yaratarak bu vahşeti durdurmaya çalışıyor. En son Rusya’yı ikna edip Doğu Halep’te sıkışıp kalan yüzbinlerce insanın tahliyesi için uğraşıyor. Lakin İran ve Esed ateşkesi defalarca ihlal etti, konvoylara saldırdı. BM bile katliamlardan şikayet etti. Bu hırsın, vahşetin ve hiç değere sahip olmama halinin sebebi nedir? Zaten askeri olarak kazanılmış bir şehirde katliamla ne amaçlanmış olabilir? SETA Ortadoğu uzmanı Can Acun ile konuştuk, ilginç noktalar ortaya çıktı.

ACUN:İran’ın jeo-politik ihtirasları Pers İmparatorluğunu yeniden kurmaya varıyor. Şiiliği 1500 yıl öncesinin intikamını almak ister gibi teo-politik bir maske olarak kullanıyor. Sonuçta DEAŞ’ı var eden sosyolojik zemini İran yarattı.

Sondan başlayalım. Halep hafta başı Rejimin eline geçti. Sivillerin tahliyesi için uğraşan Türkiye, Rusya’nın işbirliğiyle ateşkesi sağladı. Lakin Esed ve İran uymadı, öldürmeyi sürdürdü. Şehir düştüğü halde bunu neden yaptı?

Rusya çıkarları için Suriye’de savaşıyor, bu bölgeyi jeo-politik açından önemsiyor, sıcak denizlere inme arzusu, yeni Avrasyacılık strajesi vesaire. Çıkarları savaşı gerektirirse acımsızca savaşıyor, barışı gerektirirse de Halep’te olduğu gibi anlaşıyor. Ama İran ve emrindeki Şii milis ordusu öyle değil. Evet İran da bir yönüyle İslam öncesi sınırlarına geri dönmek, büyük Pers İmparatorluğu’nu kurma peşinde. Onun da jeo-politik hedefleri, ihtirasları var. Ama beş yıldır süren Suriye savaşında defalarca görüldüğü şekliyle adeta binbeş yüz yıl öncesinin intikamını almanın da peşinde.

İslam’a askeri ve siyasi olarak yenilmiş ve bir daha da belini doğrultamamış Sasani aklı Şiilik görüntüsü altına yeniden tezahür ederek meydan okuyor. Irak’tan Suriye’ye, Lübnan’dan Yemen’e buralar benim diyor. Şiilik bir nevi teo-politik bir maske. Kitleleri mobilize etmek için bir araç. “Ya Ali ya Hüseyin” diyerek katliam yaptırma aracı. Şimdi gözler Halep’te olduğundan bu katliamlar daha fazla dikkat çekti ama Irak’ta yıllardır aynı zulüm yaşanıyor. Nihayetinde Şii milisler simbiyotik kardeşleri DEAŞ’ı var edecek sosyolojik bir atmosfer yarattılar Irak’ta.

SAVAŞLARIN ANASI

Muhalifler birlik oldular ama sonucu değiştiremediler. Bu saatten sonra da değişmez herhalde?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 723 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar