Prof. Mustafa Şentop: Rejim değil sistem degişiyor

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı sistemini Star’a anlattı: Rejim değişikliği iddiası ile içerik dolandırıcılığı yapıyorlar.  ÖNERİMİZ...

Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı sistemini Star’a anlattı: Rejim değişikliği iddiası ile içerik dolandırıcılığı yapıyorlar. 

ÖNERİMİZ YENİ DEĞİL, 2011’DEN BERİ VAR

Şentop: “Süreci MHP ile birlikte götürdük, teklifin hazırlanmasından sonra da müzakereler, mutabakatlar oldu. Komisyonda her değişiklik müzakereyle yapıldı. Ama muhalefet ‘teklifi iki kişi kapalı kapılar ardında yazdı” dese de bu metin AK Parti’nin 2012’de Uzlaşma Komisyonuna verdiği metin esas alınarak hazırlandı. Süreç 12 Haziran 2011 seçimlerinde başladı. Uzlaşma komisyonunda partiler 25 ay çalıştı. AK Parti mutfağında detaylı çalışma yapıldı. 30 Mart ve Cumhurbaşkanlığı, 7 Haziran, 1 Kasım seçimleri oldu. Dolayısıyla hem geniş bir zamanda geniş katılımla hazırlandı hem 2012’den beri seçimlerde sahada vatandaşa anlatıldı. O yüzden “bir ayda yazıldı, milletvekillerinin haberi yok” ifadeleri gerçeği yansıtmıyor”. 

Ana muhalefet partisinin argümanları ve eleştiri noktaları üzerinden sormak işitiyorum.  Şundan başlayalım. CHP’nin temel argümanlarından birisi “rejim değişecek!”. Kampanya da bunun üstüne kurulu. AK Parti gerçekten rejimi mi değiştiriyor?

Rejim kelimesi hukuki bir kelime değil, belli bir anlamı da yok hukuken. CHP de bundan istifade kandırmaya çalışıyor milleti. Rejim düzen demektir. Devletin rejimi diyebilirsiniz, devletin şeklini kast ederek, Cumhuriyet mi Monarşi mi diye. Devletin yapısını kast edebilirsiniz, federal mi, üniter mi diye. Yok, hükümet rejimi derseniz o zaman hükümet sistemini kast etmiş olursunuz. Dolayısıyla anlamı net olmayan, farklı çağrışımlara yol açan bir kelimeden istifade (dolandırıcılığın tarifiydi bu ceza kanununda, “kişinin hulus ve saffetinden bilistifade” deniyordu) karşısındaki insanın iyi niyetinden hareketle böyle muğlaklık içeren bir kelimeyi kullanmak sureti ile bir tür kavram veya içerik dolandırıcılığı yapmış oluyorlar. Dürüst olmalılar. Neyi kastediyorsunuz devletin şeklini mi, yapısını mı, hükümet sistemini mi, Cumhuriyet’in niteliklerini mi?

CHP’NİN ÇELİŞKİSİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 627 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 719 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar