Mete Yarar: Terör konsepti değişti, DAEŞ de PKK da maymuncuk

Mete Yarar: Konvansiyonel savaşlar dönemi kapandı. Gayri nizami savaş düzeninde ve üçüncü dünya savaşının içindeyiz. Devletler menfaatlerini sahada adam tutup terör örgütleri kurarak koruyor artık. Bu...

Mete Yarar: Konvansiyonel savaşlar dönemi kapandı. Gayri nizami savaş düzeninde ve üçüncü dünya savaşının içindeyiz. Devletler menfaatlerini sahada adam tutup terör örgütleri kurarak koruyor artık. Bu nedenle terör örgütleri devletlerin imkân ve silahlarını kuşanmış durumda. Bu bakımdan DAEŞ de PKK da Türkiye’ye vekâleten saldırıyor.

Türkiye çok boyutlu ve çeşitli terör saldırılarıyla karşı karşıya. Terör örgütleri DAEŞ ve PKK eş zamanlı olarak, aynı amaca hizmet eden terör saldırıları gerçekleştirdiler. DAEŞ saldırdı İstanbul Sultanahmet’te 10 Alman turist hayatını kaybetti. PKK tonlarca patlayıcı ile sivillere saldırdı, ikisi bebek, biri çocuk olmak üzere altı kişi yanarak can verdi. Şehitlerin bedeni soğumamıştı ki 1128 kişi, akademik titrlerinin arkasına saklanarak ve PKK’ya tek kelime sitem dahi etmeden devleti katliam yapmakla suçladı, Türkiye’yi uluslar arası ceza mahkemelerine şikayet etmekle tehdit etti.

Yeni bir durumla karşı karşıya olduğumuz kesin.

Peki nedir yeni terör konsepti?

Sivil ayaklarla meşru kavramlarla arka plandan desteklenen teröre karşı ne yapmak lazım?

DAEŞ nasıl bir terör örgütü?

KCK ile PKK arasındaki fark ne? Terör karar kumandası hangisinin elinde? 

Güvenlik uzmanı Mete Yarar ile konuştuk. Harp okulu mezunu olan ve 20 yıl boyunca silahlı kuvvetlerin çeşitli birimlerinde görev yapan Yarar, son görev yeri olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan binbaşı rütbesiyle kendi isteğiyle ayrılmış bir isim. Daha sonra kendi şirketinde ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerinde risk analizleri hizmeti verdi. Basın yayın organlarında güvenlik uzmanı sıfatıyla köşe yazarlığı ve programlar yaptı. Enerji konusunda masterı bulunan Mete Yarar’ın “Son Gün” adında yayınlanmış bir de kitabı bulunuyor.

***

Terör konseptinin değiştiği, özellikle bölgemizde devletlerin terör örgütü gibi davrandığı, terör örgütlerinin devletleştirildiği bir dönem yaşıyoruz. Bu PKK için de böyle, DAEŞ için de böyle. Değişen terörü nasıl tanımlamak, sebeplerini nerede aramak lazım?

Radikalleşen dünyada terör örgütleri de giderek radikalleşiyor. 1990 sonrası dünya düzeni değişince sistemler parçalandı ve iç savaş olarak adlandırılan vekâlet savaşları başladı. Bunun en yakın örneği Ukrayna’dır. Ukrayna’da devletler savaşmıyor ama sınırlar değişiyor. Bir ülkeden bir toprak parçası ayrılıyor başka bir ülkeye bağlanabiliyor.

PKK SADECE ŞIRNAK’TA GÜNLÜK 60 BİN KURŞUN SIKIYOR

Üstelik o ülkenin insanları sokaklara dökülerek, onların yardımıyla yapılıyor?

Tam olarak öyle. Ülkeler artık kazanımlarını eskisi gibi bayrak göstererek değil birileri üzerinden, ihale ederek yapıyorlar. O yüzden de terör örgütleri süper devletlerin ya da bunu planlayan devletlerin imkânlarıyla donatılıyorlar. Artık karşımızdaki terör örgütleri sadece birer terör örgütü değil. Eski mantıkla baktığınızda anlayamazsınız bu yeni durumu. Türkiye’de son iki buçuk ayda Güneydoğuda ayak basmadığım yer kalmadı. Irak’a ve Suriye’ye de geçtim. Bu tecrübeyle diyorum ki, bugün PKK’nın sadece Şırnak genelinde günlük olarak attığı mermi sayısı 60 bin civarında. Sadece finansman olarak değil lojistik, eğitim ve insan kaynağı olarak da destekleniyor. Evet, PKK terör unsurlarını kullanan bir örgüttür ama sadece terör sıfatlandırmasıyla kalamazsınız. PKK artık PKK değil. Türkiye’nin muhatabı artık KCK.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar