Markar Esayan: HDP Kürt partisi değil artık, paralelin kullandığı bir aparat

Esayan: HDP üst aklın aklaksız teklifini kabul ederek yeni Türkiye’nin kurucularından olma şansını kaybetti. Darbe beşlisine katıldılar, 6-8 Ekim’de Çözüm Süreci’ni yıkmak istediler. Bunun bedeli...

Esayan: HDP üst aklın aklaksız teklifini kabul ederek yeni Türkiye’nin kurucularından olma şansını kaybetti. Darbe beşlisine katıldılar, 6-8 Ekim’de Çözüm Süreci’ni yıkmak istediler. Bunun bedeli süreçte muhatap olmamaktır. Artık muhatap sadece Kürt halkıdır.

Markar Esayan 1969 İstanbul doğumlu. Hayatı İstanbul’da Şişli civarında geçmiş. Bomonti Mıhitaryan Ermeni Katolik İlköğretim Okuluve Özel Getronagan Ermeni Lisesive İşletme mezunu. 1997’den beri yazıyor. Hrant Dink’in gazetesi başlayan gazeteciliğe önce Taraf'ta şimdi Yeni Şafak ve Daily Sabah’ta devam ediyor. “Şimdinin Dar Odası”, "Karşılaşma", “Jerusalem”, “Dünyayı Durduran 60 Gün” ve “İyi Şeyler” adında yayınlanmış kitapları bulunan Esayan, AK Parti İstanbul milletvekili adayı olarak Meclis’e hazırlanıyor. Markar Esayan ile seçim gündemini ve Ermeni toplumunun/cemaatinin bakışını hissiyatını konuştuk.


Sivaslı Markar Ağa’nın torunu, Aram’ın Şişli’de doğmuş oğlu olarak kendinizi nasıl tanımlıyor, vatanınızda nasıl hissediyor ve nasıl bir Türkiye’yi özlüyorsunuz?

Ben Yeni Türkiyeliyim. Eski Türkiye'de mutlu değildim çünkü kendi ülkemde gurbette, göçmen ve endişeliydim. Sinmek ve kendimi gizlemek de fıtratımda olmadığı için sürekli mücadele ve yıpranma halindeydim. Artık ülkeden de göçme sınırına gelmiştim. Gençliğimde çoğu gibi bireysel hayaller kurmak yerine, herkesin eşit ve hür olduğu bir ülke hayalini kurardım. İlk romanım Şimdinin Dar Odası'nda daha 2000'li yılların başında Yeni Türkiye'yi roman kahramanlarıma kurdurmuştum. Avrasya Partisi diye bir parti uydurmuş, halk devrimini bu parti ile gerçekleştirmiştim. AK Parti'yi adeta hissetmişim, içime doğmuş.

MARKAR PEYGAMBER DEMEK, ESAYAN DA İŞAYA’NIN OĞLU

AK Parti’yi ve Yeni Türkiye’yi konuşacağız ama daha önce sormak istediklerim var. Markar ne demek? Ve tabi Eseyan da?

Markar Ermenice peygamber sözcüğünden türemiş. Soyadım da Eski Ahit'teki büyük peygamberlerden olan İşaya'dan geliyor. İşaya'nın Ermenicesi Esai. "Yan" da bildiğimiz "oğlu" takısıdır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 723 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar