CHP’nin tüm hesabı rejim krizi üstüne

Aslan: CHP başta olmak üzere muhalefetin parlamenter sistemi savunmasının temel nedeni, parlamentoda hükümetin zor kurulup kolay düşürülmesi ve irade parçalandığı için rejim krizlerine gebe olmasıdır. CHP...

Aslan: CHP başta olmak üzere muhalefetin parlamenter sistemi savunmasının temel nedeni, parlamentoda hükümetin zor kurulup kolay düşürülmesi ve irade parçalandığı için rejim krizlerine gebe olmasıdır. CHP asker ve sivil bürokrasiye yol açmak istiyor.

İşleyeceğinden umut kesilse de Anayasa Uzlaşma Komisyonu varlığını koruyor. Ancak farklı senaryolar da gündemde. Bu nedenle yeni anayasa-başkanlık tartışmalarına bakmak için İst. Medeniyet Ün. Siyaset Bilimi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Aslan ile buluştuk. Doktorasını Türkiye’de devlet yönetiminde devamlılık ve değişim üzerine University of Delaware (ABD)’de yapan Aslan SETA Siyaset Araştırmalarında da çalışıyor. Aslan’ın Cumhurbaşkanlığı, başkanlık sistemi ve Türkiye siyaseti üzerine rapor ve analizleri var.

- Tartışma sürüyor ama mevcut Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyondan umudunuz var mı, çalışır mı bu masa?

Çalışır demek zor gözüküyor. Temel sebebi milli iradenin ne olduğu konusunda siyasi partiler arasında keskin bir ayrışmanın olması. Açarsak, anayasanın temsil edeceği milli irade, CHP tarafından “laikçi” kimlik, MHP tarafından etnik milliyetçi, yani “Türklük” kimliği ekseninde tanımlanmakta. AK Parti ise milli iradeyi dini ve etnik aidiyetlerin ötesinde “ortak medeniyet” kimliği zemininde tanımlamak istemekte. HDP ise sürekli olarak “halk-lar” ifadesini kullanarak en temelde devletin zeminini teşkil eden milli irade kavramını yıkarak toplumsal parçalanmayı körüklemek ve Türkiye’den kopuş için gerekli psikolojik ve siyasi şartları oluşturmaya çalışmaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 363 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 794 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 332 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 625 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 715 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar