ABD’de medya ne kadar özgür?

G20 zirvesine katılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir saat görüşüp, yüzüne söylemediğini arkasından medyaya söyleyen “topal ördek” şöyle demiş: “Türkiye’de...

G20 zirvesine katılan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir saat görüşüp, yüzüne söylemediğini arkasından medyaya söyleyen “topal ördek” şöyle demiş: “Türkiye’de basın özgürlüğü rahatsız edici bir noktaya sürükleniyor.”

Kendisine bu sözler sorulunca Erdoğan’dan şu cevabı aldı Obama:

“Daha geçenlerde Obama’yı Faceebook üzerinden tehdit eden biri tutuklandı, tutuklu yargılanıyor. Merkel’e Almanya’da biri benzer bir şey yaptı, ceza aldı. ABD yasaları başkana tehdidi 5 yıla kadar hapisle, yüklü tazminatla cezalandırıyor. Hakaret veya tehdidi cezalandırma örnekleri Almanya, Fransa, Hollanda da var. Hakaret ve tehdit, basın özgürlüğü ya da eleştiri diye değerlendirilemez. Obama, görüşmemizde bunu gündeme getirmiş olsaydı, bu örnekleri önüne koyar, bunları ona da söylerdim.”

Peki Obama’nın ülkesinde durum nasıl? Özgürlükler terörle sınandığında ABD’de durum ne? IŞİD’in, El Kaide’nin medyası var mı ABD’de? Amerikan devletine, silahlı kuvvetlerine, vatandaşlarına yönelik terör saldırıları 7/24 özgürce savunan bir medyası var mı ABD’nin? Bir bakalım.

Beyaz Saray’ın en kıdemli muhabiri olarak bilinen 89 yaşındaki Helen Thomas 2010’da İsrail’in Mavi Marmara gemisine yaptığı hukuksuz baskını eleştirdiği için 61 yıllık görevinden uzaklaştırıldı.

2012’de haber ajansı AP’nin telefonlarının ABD Adalet Bakanlığınca iki yıl dinlendiği ortaya çıktı.

2014’de Washington Post’un eski yayın yönetmeni Leonard Downie Jr. Obama yönetiminin Nixon’dan beri basına en fazla baskı uygulayan, en saldırgan yönetim olduğunu ifade etti.

2015’te siyahi F.Gray’in sorguda ölmesiyle başlayan Baltimore protestolarında ABD polisi 5 gazeteciyi yaraladı ve ekipmanlarını kırdı. Onlarcası gözaltına alındı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hop Hop Hop! Değiş Tonton! 26 Mayıs 2023 | 371 Okunma Taahhüdü var: İç savaş çıkartacak! 25 Mayıs 2023 | 796 Okunma Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve sığınmacı mevzuu 24 Mayıs 2023 | 334 Okunma Bay Kemal'in avuçları boşuna mı patladı? 23 Mayıs 2023 | 628 Okunma Hesap uzmanının hesap hatası 18 Mayıs 2023 | 723 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar