Türkiye’ye bir iyi bir kötü haber

Bitirmekte olduğumuz haftanın ekonomik veri akışına baktığımızda Türkiye için iki önemli haber gördük. Bunlardan birincisi ABD Merkez Bankası FED’in yeni başkanının açıklamaları...

Bitirmekte olduğumuz haftanın ekonomik veri akışına baktığımızda Türkiye için iki önemli haber gördük. Bunlardan birincisi ABD Merkez Bankası FED’in yeni başkanının açıklamaları diğeri ise Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan KDV düzeninde yapılacak önemli değişikliklerin meclise gönderilmesiydi.

Maliye Bakanlığı’nın çalışmasında, küçük ve mikro işletmeler için de “tek oranlı” KDV düzenlemesi, devreden KDV’nin iadesi, bekleyen KDV iadelerine faiz uygulanması gibi yapısal değişiklikler yapılıyor.

TÜRKİYE’YE İYİ HABER

Devreden KDV’nin ne olduğunu anlamak için bir firmanın yaptığı hareketleri incelememiz gerekir. Firma mal ve hizmet sattığında alıcılardan tahsil ettiği katma değer vergilerini “Hesaplanan KDV” denilen hesapta takip eder. Eğer firma mal ve hizmet alırsa bu seferde satıcılara ödediği katma değer vergisini “İndirilecek KDV” denilen hesapta izler.

Eğer indirilecek KDV hesabı, hesaplanan KDV hesabından büyükse aradaki farkı “Devreden KDV” hesabında görebiliriz.

Örneğin firma bir malı üretirken, üretim için aldığı ham maddelerin KDV’sini ödeyip (indirilen kdv) bu malı yurtdışına sattığında yurtdışı alıcıdan kdv (hesaplanan kdv) tahsil edemez, zira yurtdışındaki alıcı Türk vergi sistemine bağlı değildir. Ya da firma aldığı hammaddeler için peşin KDV öder, ama bu sefer de ürettiği malları hemen satamayabilir, bu durumda satış gerçekleşmediği için kdv tahsilatı yapamaz ve stokta bekleyen mamullerin firma finansmanı açısından yükü oluşur. Maliye Bakanlığı çalışmasıyla bu ve benzeri durumlarda firmaların finansman dengesini etkileyen “Devreden KDV” hesabında biriken rakamların firmalara dönüşünün hızlandırılması, gelecekte birikmenin olmaması hedefleniyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Freni patlamış kamyon misali… 21 Temmuz 2020 | 50 Okunma Şerefsiz kim? 11 Ekim 2019 | 991 Okunma 'Barış Pınarı' ile dolar uçar mı? 10 Ekim 2019 | 113 Okunma Ortalık karışacak! Ak Parti 2.şoku yaşayacak! 02 Temmuz 2019 | 5.257 Okunma Gözünüz aydın! Dolar 4 TL’ye düşer artık! 29 Haziran 2019 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar