İbrahim Arıkan’dan Türk firmalarına kriz dersleri

Bugün MEF Üniversitesi ve okulları ile lojistik sektörü devi Yurtiçi Kargo’nun kurucusu İbrahim Arıkan’ın aramızdan ayrılışının üçüncü yıl dönümü. İbrahim...

Bugün MEF Üniversitesi ve okulları ile lojistik sektörü devi Yurtiçi Kargo’nun kurucusu İbrahim Arıkan’ın aramızdan ayrılışının üçüncü yıl dönümü. İbrahim Arıkan’ı sadece başarılı bir girişimci olarak tanımlayabilir miyiz? Elbette ki hayır… Aynı zamanda fizik öğretmeni olan Arıkan, eğitimin okulda başlayıp şirkette devam ettiğine inanan, “yaşam boyu eğitim” yanlısı biriydi.

Eğitime olan inancı onu hem okullarında hem firmalarında başarıya taşırken, sorunlara yaklaşım tarzının girişimciler ve yöneticiler tarafından özellikle bu sıkıntılı günlerde bilinmesi faydalı olacaktır.

Bu bağlamda Yurtiçi Kargo’nun 2008 krizini nasıl fırsata çevirdiğini anlatmakla işe başlayabiliriz.

Kriz koşullarında emek yoğun işletmelerin ilk yapacağı işin işçi çıkarmak olduğu bilinir. Ancak İbrahim Arıkan bunun tersini yaparak tüm işçilerini toplayıp şunu söylemişti: “Kimse yastığa başını koyarken acaba yarın ben işsiz kalırım mı diye düşünmesin. Düşünmenizi istediğim şey Yurtiçi Kargo’nun müşteri sayısını artırmaktır.”

Bu söylem ilk bakışta çılgınca gelebilir, ancak kriz ortamında bir firmayı ayakta tutacak tek güç satışları artırmaktır. Bu doğrultuda İbrahim Arıkan tüm çalışanlarından bir seferberlik başlatarak müşteri ile buluşmasını istedi. Bu yoğun seferberlik müşteri sayısını hızla artırdı ve ilk başta son derece karamsar olan tablonun iyiye doğru döndüğü görüldü.

İbrahim Arıkan, iş modelinde yüklenici olarak çalışan birim yöneticilerinin eğitimine özel önem verirdi. Bu eğitimler iş akışının iyileştirilmesi gibi teknik konuları içerdiği kadar, bu yöneticilerin krize hazırlık yapması adına aile ve şube bütçe yönetimlerini de kapsardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Freni patlamış kamyon misali… 21 Temmuz 2020 | 50 Okunma Şerefsiz kim? 11 Ekim 2019 | 991 Okunma 'Barış Pınarı' ile dolar uçar mı? 10 Ekim 2019 | 113 Okunma Ortalık karışacak! Ak Parti 2.şoku yaşayacak! 02 Temmuz 2019 | 5.257 Okunma Gözünüz aydın! Dolar 4 TL’ye düşer artık! 29 Haziran 2019 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar