Brunson gidince dertler bitecek, dolar düşecek mi?

Bugün iktidara yakınlığı ile bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi yazısında diyor ki, “ABD ile yaşadığımız krizin tetikleyicisi olan Brunson olayında önemli gelişmeler bekleniyor, 13...

Bugün iktidara yakınlığı ile bilinen Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi yazısında diyor ki, “ABD ile yaşadığımız krizin tetikleyicisi olan Brunson olayında önemli gelişmeler bekleniyor, 13 Ekim’de Brunson’ı ABD’de uçağın merdivenlerinden inerken görebiliriz.”

Türk ABD ilişkilerinde önemli bir gerginlik kaynağı olan Brunson olayı tatlıya bağlanırsa kur düşecek, ekonomi yükselişe geçecek mi? Ya da McKinsey ile çalışmak an itibari ile sorunlarımızın odak noktası mıdır?

EKONOMİDE İŞLER İYİ GİTMİYOR

Karşımızda cari açığını fonlamakta net rezervleri yetersiz olan bir ülke tablosu var. Albayrak’ın Yeni Ekonomi Planı’nda bahsettiği dengelenmeyi başarması için ülkeye döviz girmesi gerek. Bu da ya ihracat ya da sıcak para kanalları kullanılarak yapılacak. Kısa vadede katma değeri yüksek, yani para eden kıymetli ürünleri üretip satamayacağımıza göre iş kalıyor yine sıcak paraya, yani portföy yatırımlarına. Peki sıcak paranın gelmesi için Türkiye’ye duyulan güven artıyor mu?

Türkiye tahvillerinin sigortası denilen CDS’ler bu konuda ipuçları içeriyor. Bu sigorta bedelinin yükselmesi güven azlığını, düşüşü ise artışı ifade ediyor. 4 Eylül’de 574 olan CDS, 1 Ekim itibari ile 371 seviyesine düşmüş durumda.

Ancak Brunson haberleri ile gevşeyen bir kur ve düşen CDS primi görsek de dertler bitmedi. Zira piyasaların baktığı ekonomik dinamiklerde iyileşme ufukta görülmüyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Freni patlamış kamyon misali… 21 Temmuz 2020 | 50 Okunma Şerefsiz kim? 11 Ekim 2019 | 991 Okunma 'Barış Pınarı' ile dolar uçar mı? 10 Ekim 2019 | 113 Okunma Ortalık karışacak! Ak Parti 2.şoku yaşayacak! 02 Temmuz 2019 | 5.257 Okunma Gözünüz aydın! Dolar 4 TL’ye düşer artık! 29 Haziran 2019 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar