Amerika bu sefer sağlam kayaya çarptı

Trump seçilmeden önce Amerika’nın dış ticaret açığını kapatmak ve işsizlik seviyesini düşürmek için seçmenlerine bir söz vermişti. Bu amacını da “Make America Great Again”...

Trump seçilmeden önce Amerika’nın dış ticaret açığını kapatmak ve işsizlik seviyesini düşürmek için seçmenlerine bir söz vermişti. Bu amacını da “Make America Great Again” yani Amerika’yı tekrar büyük yapalım sözü ile sembolleştirmişti.

Amerika sırtını yasladığı güçlü silahlı kuvvetleri ve büyük ekonomik tüketim gücü ile dünyaya dayattığı “dolar” sayesinde büyük ticari açıklar vermeyi adeta bir hak gibi görüyor. Ancak bu açık ve buna bağlı borçlanma artık kontrolden çıkmak üzere. Bu olumsuz durumu düzeltmek için Trump’ın çözüm planı ise işleri içinden çıkılmaz bir kaosa sürükleyecek gibi gözüküyor.

TRUMP NE YAPIYOR?

Trump’ın çok düz bir mantığı var. Bana kim ne mal satıyor, ben kime ne satıyorum?... Aradaki fark Amerika’nın aleyhine ise o ülkeden alınan mallara gümrükte vergi getiriyor. Böylece dışarıdan gelen ucuz malların fiyatı yükseliyor. Amerikalılar da o malın fiyatı geçmişe göre arttığı için daha az tüketmeye başlıyor, onun yerine iç pazarda üretilene yöneliyor.

Trump geçen haftalarda ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 gümrük tarifesi uygulanacağını açıklamıştı. Böylece bu ürünlerin fiyatlarını Amerikan iç pazarında daha pahalı hale getirmişti. Dün ise yine bu amaç doğrultusunda Çin'e milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getirilmesini öngören genelgeyi imzaladı.

AMERİKA NASIL KAYBEDECEK?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Freni patlamış kamyon misali… 21 Temmuz 2020 | 51 Okunma Şerefsiz kim? 11 Ekim 2019 | 991 Okunma 'Barış Pınarı' ile dolar uçar mı? 10 Ekim 2019 | 113 Okunma Ortalık karışacak! Ak Parti 2.şoku yaşayacak! 02 Temmuz 2019 | 5.257 Okunma Gözünüz aydın! Dolar 4 TL’ye düşer artık! 29 Haziran 2019 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar