Patates, soğan fiyatını kontrol edemeyen ekonomiyi nasıl düzeltecek?

Tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı, enflasyonu besleyen en önemli kaynaklardan birisi. Bunu düzeltmek için üretici ve tüketiciyi buluşturacak yöntemlerin geliştirilmesi gerekli. Bu yöntemler için de uzman olmaya...

Tarımsal ürünlerdeki fiyat artışı, enflasyonu besleyen en önemli kaynaklardan birisi. Bunu düzeltmek için üretici ve tüketiciyi buluşturacak yöntemlerin geliştirilmesi gerekli. Bu yöntemler için de uzman olmaya gerek yok. Zaten denenmiş başarılı olduğu ispatlanmış modeller ile bu iş yapılabilirdi.

Yapılabilirdi diyorum çünkü yapılmadı. Mevcut ekonomi politikasını yürütenler ve danışmanları seçtikleri yanlış politikalar ve araçlarla sorunu daha da büyüttüler. Neden mi böyle diyorum? Şu grafiğe bir göz atar mısınız?

Bir zamanlar kendi kendine yeten bir ülke olarak tanımladığımız Türkiye ne yazık ki bu özelliğini yanlış uygulanan serbest piyasa politikaları sonucunda kaybetti. Serbest piyasayı tarımı ihmal etmek olarak algılatan Turgut Özal ile başlayan yanlışlar zinciri Ak Parti iktidarları zamanında da devam etti.

Özellikle son beş yılda Ak Partili ekonomi danışmanlarının ve ekibinin ısrar ettiği yanlış ekonomik stratejilerin bugün karşılaştığımız enflasyon, artan kurlar ve faizin ana sebebi olduğunu görüyoruz.

2008 krizinde FED tarafından basılan paraların yarattığı düşük faizli ekonomik ortamda eğer bir ürünün fiyatı artıyorsa ithal ederek iç piyasayı kontrol edebiliyordunuz. Ancak bu kolaycı yöntem Türkiye’yi üretmekten çıkarıp tüketim ekonomisi haline dönüştürdü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Freni patlamış kamyon misali… 21 Temmuz 2020 | 51 Okunma Şerefsiz kim? 11 Ekim 2019 | 991 Okunma 'Barış Pınarı' ile dolar uçar mı? 10 Ekim 2019 | 113 Okunma Ortalık karışacak! Ak Parti 2.şoku yaşayacak! 02 Temmuz 2019 | 5.257 Okunma Gözünüz aydın! Dolar 4 TL’ye düşer artık! 29 Haziran 2019 | 144 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar