Ticari savaş başladı sırada askeri çatışmalar var

Küresel ekonomi dönmekte zorlandıkça eskinin tüketim toplumları gümrük duvarları ile kendilerini korumaya çalışıyor. Süreç Brexit ile başladı. İngiltere, ticaret dengesinde Almanlar lehine oluşan...

Küresel ekonomi dönmekte zorlandıkça eskinin tüketim toplumları gümrük duvarları ile kendilerini korumaya çalışıyor. Süreç Brexit ile başladı. İngiltere, ticaret dengesinde Almanlar lehine oluşan açıktan canı yandığı için, AB’den adeta kaçtı. Birlikte kalmaya devam etseydi ne olurdu? Belki de beş on yıl sonra, ikinci dünya savaşında bombalamalara direnen Londra, Almanların ticari işgaline tek kurşun atmadan teslim olabilirdi.

Amerika’nın durumu ise çok farklı. Çin’e karşı yaptıkları korumacılık politikalarında atladıkları bir nokta var. Evet Çin lehine bir ticaret açığı mevcut, ancak bu Çin mallarının maliyetlerinin düşük olmasından dolayı. Çin malını engelleyerek ticaret dengesini düzeltmeye çalışmak kriz çıkartmaktan başka bir işe yaramayacak. Zira Amerikan mallarının üretim maliyeti çok yüksek bu da ülkede enflasyon oluşturacak.

KARŞILIKLI SALVO ATIŞLARI

Trump'ın yüzde 25 ek gümrük vergisi ile başlayan çatışmada, Çin'in savunma, havacılık ve imalat sektörlerinde ticari değeri yaklaşık 50 milyar dolar olan bin 300'e yakın ürün çeşidi hedef alınmıştı.

Çin ise bu hamleye karşı yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacak 106 kalem mal ile 50 milyar dolarlık bir cevap vereceğini açıkladı.

Trump’ın kuyuya attığı taşı çıkartmak için küresel sistem çok uğraşacak. Piyasalara baktığımızda ise ABD ve Çin tarafından gelen açıklamalarla endeksler adeta zik zak çiziyorlar. Bu hareketlilik içinde hem Merkez Bankaları hem de yatırımcılar dalgaların içinde batmamak için uğraşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Freni patlamış kamyon misali… 21 Temmuz 2020 | 47 Okunma Şerefsiz kim? 11 Ekim 2019 | 991 Okunma 'Barış Pınarı' ile dolar uçar mı? 10 Ekim 2019 | 112 Okunma Ortalık karışacak! Ak Parti 2.şoku yaşayacak! 02 Temmuz 2019 | 5.257 Okunma Gözünüz aydın! Dolar 4 TL’ye düşer artık! 29 Haziran 2019 | 142 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar