'Bağımsız' Moody's'e göre Namibya Türkiye'den daha az riskli!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürdü. Böylece yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altına düşmüş olduk. Moody’s yaptığı...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürdü. Böylece yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altına düşmüş olduk. Moody’s yaptığı açıklamada kararına gerekçe olarak " kurumların direncindeki süregelen kayıp" ve "dış şok riskinin yüksek borç ve siyasi riskler nedeniyle artması" belirtildi.

Moody’s’in bu açıklamayı Merkez Bankasının dünkü faiz açıklamasından sonra yapması da oldukça manidar oldu. Peki Türk ekonomisi bu not indirimini hak ediyor mu? 

TÜRK EKONOMİSİ SÜTTEN ÇIKMIŞ AK KAŞIK DEĞİL

Bugüne kadar ekonomi ile ilgili yazdığım yazılarının çoğunda dış açık, enflasyon ve işsizlik sorunlarının çözülmesi için reform ihtiyacından bahsettim. Bu süreçlerdeki gecikmenin bize kısa, orta ve uzun vadelerde maliyetlerinin olacağını söyledim. Şimdi karşı karşıya kaldığımız bu kararda, Moody’s’in gerekçe olarak gösterdiği “temel yapısal reformların uygulanmasındaki ek gecikmeler” tespitine karşı söyleyeceğimiz bir şeylerin olduğuna inanmıyorum.

Bununla birlikte, 15 Temmuz darbe girişimini takiben, 23 Eylül 2016’da notumuzu düşüren Moody’s’in bu indiriminden sonra, Türk ekonomisinde neler olmuştur? Yaşanan gelişmeler 2018 yılında yeni bir not indirimini haklı kılıyor mu?

Türkiye yaklaşık 1 trilyon dolara yaklaşan gayri safi yurtiçi hasılasına sahip. 2017 yılında yüzde 7,3, 2018 yılı için yüzde 5,5 büyüme hedefi olan bir ekonomi. 15 Temmuz sonrası büyüme konusunda oldukça başarılı bir performans sergilendiğini söyleyebiliriz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Freni patlamış kamyon misali… 21 Temmuz 2020 | 47 Okunma Şerefsiz kim? 11 Ekim 2019 | 990 Okunma 'Barış Pınarı' ile dolar uçar mı? 10 Ekim 2019 | 111 Okunma Ortalık karışacak! Ak Parti 2.şoku yaşayacak! 02 Temmuz 2019 | 5.257 Okunma Gözünüz aydın! Dolar 4 TL’ye düşer artık! 29 Haziran 2019 | 142 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar